Profesor o poplavama: Priroda nam samo ispostavlja račune za sve ono što joj radimo

Foto: Anadolu Ajansi

Katastrofalne poplave ponovo su pogodile BiH, odnoseći ljudske živote i imovinu stvaranu desetljećima. Najjače bujice i poplave dogodile su se na područjima na kojima je šuma stradala u požarima, kazao je za Avaz profesor Šumarskog fakulteta UNSA.

"Pruga urušena, cesta prema Mostaru u prekidu, odmah kad se krene iz Donje Jablanice, a to je dio koji je gorio prije dvije godine. Na padinama nije bilo drveća da zadrži tu vodu jer tu je puno izgorjelog i starog drveta koje je voda snijela u Grabovičko jezero. Dakle, ljudski faktor je ključan. Šume smo posjekli. Da smo je imali, ona bi sigurno zaustavila 50 posto vode koja je krenula", dodaje profesor Ballian.

"Rijeke smo ispregrađivali, stisnuli ih u neke male kanale, a svaka rijeka mora imati svoj protok. Tu se računa maksimalan protok u 100 godina, kad je maksimalan vodostaj, ali našem čovjeku je uvijek malo, pa daj da dogradim još. U rijeke se nasipa sve, od smeća, kamena, kad ti nešto smeta, kažu, baci u rijeku, rijeka će odnijeti. Ne, voda će ti to sve vratiti nazad. 

I tu situaciju sad imamo nažalost. Više od 15 mrtvih, nestalih, stravično je kad se ljudski život izgubi, a priroda nam samo ispostavlja račune za sve ono što joj radimo. Bit ćemo pametni u narednih nekoliko dana, dok ovo ne saniramo, a onda ćemo sve ponovno zaboraviti i nastaviti po starom", ističe profesor Ballian.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.