CIJEPLJENJE U HRVATSKOJ

Profesor prava: Poslodavci ne mogu prisiliti radnike na cijepljenje, ali država može

Foto: EPA

PREMIJER Andrej Plenković jučer je najavio da će državne potpore tvrtkama u pandemiji uvjetovati cijepljenjem njihovih vlasnika i radnika. Uslijedile su burne reakcije u javnosti.

Plenković je rekao da, ako vlada osigurava cjepivo, onda bi bilo fer da svatko da svoj mali doprinos. ''Ako će netko koristiti pomoć za očuvanje radnih mjesta, onda bi bilo dobro da se cijepi'', poručuje premijer. Na pitanje novinara znači li to da će cijepljenje uvjetovati mjere za očuvanje radnih mjesta Plenković kaže: ''Da, nastojat ćemo da to tako bude."

>> Plenković: Cijepljenje će biti uvjet za dobivanje potpora za poduzetnike

Plenkovićeva neočekivana najava izazvala burne reakcije

Dodao je da će se stvoriti zakonski okvir za to.

"Mislim da moramo povezati te dvije stvari. Ne možemo očekivati dobivanje potpora, a ne dati ni minimalan doprinos zdravstvenoj sigurnosti", rekao je premijer.

Uskoro je došla žestoka reakcije iz Udruge Glas poduzetnika (UGP).

>> Poduzetnici bijesni nakon Plenkovićeve najave: "Ovo je na korak od fašizma"

"Ovo što smo danas čuli od Plenkovića o cijepljenju, istina, ostalo je nedorečeno, ne vidimo model provedbe, da je cijepljenje uvjet za potpore poduzetnicima je teška diskriminacija. Pa ne živimo mi više u komunizmu, nema jednopartijskog sistema. Ovo što je danas premijer izjavio - ne može. Udruga Glas poduzetnika se tome žestoko protivi i protivit će se. Ovo je ucjena, to ne smije proći u ovom društvu", rekao je za Index šef UGP-a Hrvoje Bujas.

Viktor Gotovac: Cijepljenjem štitimo sebe, druge i društvo u cjelini

Index je za komentar o smislenosti Plenkovićevog nedorečenog prijedloga pitao izvanrednog profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu Viktora Gotovca s Katedre za radno i socijalno pravo.

"Želim krenuti od početka. Principijelno smatram da je premijer Plenković u pravu kada kaže da nema smisla posebno nagrađivati ljude da bi se cijepili. Ne vidim razlog za to. Ja sam cijepljen i ne vidim zašto bih kao porezni obveznik nagrađivao nekoga tko se opire cijepljenju jer misli da iza toga stoje abortirana djeca ili što već. Ne ulazim u njihove razloge", objašnjava Gotovac.

Dodaje kako se slaže s Plenkovićem i u vezi s tim da je velika stvar što je država nabavila cjepivo i ponudila ga besplatno svojim građanima.

"Svatko tko poželi imat će priliku cijepiti se te tako zaštititi sebe, društvo u cjelini, a pogotovo najviše ugrožene kategorije ljudi", kaže Gotovac.

"Dodatno kažnjavanje već kažnjenih"

S druge strane, bizarno je da se kampanja cijepljenja provodi djelovanjem na potpore, smatra ovaj stručnjak za radno pravo.

"Dakle, imamo ljude koji su već pogođeni, već kažnjeni, jer postoje neka ograničenja u poslovanju koja ljudi sada moraju poštovati. I sada ćemo nekoga tko je već kažnjen dodatno kazniti? Pa ne može poslodavac prisiliti radnika da se cijepi. Doći ćemo u situaciju da npr. ugostiteljima kažemo 'vama je već ograničeno djelovanje, a mi ćemo vas još dodatno kazniti uskraćivanjem potpore'. Ne postoji zakonski način da poslodavac natjera radnika da se cijepi. To nije pravi način", smatra Gotovac.

"Poslodavce će se dovesti u situaciju da oni budu kažnjeni ako im se radnici, iz kojeg god razloga, ne budu cijepili", upozorava Gotovac.

"Država može zakonom propisati obvezu cijepljenja" 

Gotovac dodaje da, iako poslodavci ne mogu prisiliti radnike na cijepljenje, država to može propisati svima.

"Država ima mogućnost zakonom propisati obvezu cijepljenja. Kao što je propisuje za malu djecu. Država može i uvesti neke negativne društvene posljedice za one koji se odbijaju cijepiti", kaže Gotovac.

Gotovac smatra da se Plenković iz populističkih i demagoških razloga odbija suprotstaviti lobijima koji se tome protive i tako država propušta izvršiti svoju obavezu zaštite javnog zdravlja.

"Plenkovićevim prijedlogom država ne samo da prebacuje odgovornost na poslodavce već ih i kažnjava", zaključuje Viktor Gotovac.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.