Profesor s Akademije nije dobio otkaz. "Poruka je: Monstrumi, mi ćemo vas zaštititi"

Foto: Hina, Index

Nakon dvije godine suspenzije na svoje se radno mjesto trebao vratiti Ozren Prohić, profesor na Akademiji dramske umjetnosti. S obzirom na to da je prijavljen da je zlostavljao svoje studente, a pojedine i seksualno uznemiravao, na Akademiji su mnogi nezadovoljni takvom odlukom. Jučer je održan prosvjed na kojem su studenti jasno rekli da Prohić na Akademiju više nije dobrodošao.

Zbog cijele situacije, koju je dodatno uzburkala objava audiosnimke na kojoj Prohić vrijeđa jednu od svojih učenica, danas je održana izvanredna sjednica Akademskog vijeća, koje je Prohiću izglasalo nepovjerenje za rad na Akademiji. Ipak, otkaz neće dobiti, već će biti suspendiran. To znači da neće raditi, ali će i dalje primati plaću.

Prohić se ispričao. Studentica: Jedina valjana isprika bila bi njegova ostavka

Akademsko vijeće izrazilo je stav da "Prohić ne treba biti u radu sa studentima ni u radu bilo koje druge službe na Akademiji", rekla je nakon sastanka organizatorica prosvjeda, apsolventica ADU-a Karla Jelić.

"Profesor Prohić maknut je iz rada sa studentima i rada na Akademiji unutar i van nastave. Dekan je obećao da će ga maknuti, no tek ćemo saznati u kojoj pravnoj formi. Akademsko vijeće mu je izglasalo nepovjerenje", kazala je. Dekan Švaić je, dodala je, dobio povjerenje da nastavi mijenjati sustav.

 

Izrazila je zadovoljstvo rezultatom sjednice istaknuvši da je ovo "dobar korak naprijed u birokratskoj borbi i promjeni sustava", no rekla je da je Prohićevu suspenziju Švaić spomenuo "usputno" te da će se o tome raspravljati na sljedećem Akademskom vijeću.

Naglasila je da se Prohić ispričao za svoje ponašanje, no i dodala da je "jedina isprika koju Prohić može ponuditi njegova ostavka", što je i stav studenata koji su prisustvovali Vijeću. Studenti ADU-a tražili su ostavku dekana na prosvjedu u ponedjeljak zato što je vratio profesora Prohića na nastavu usprkos optužbama za seksualno i psihičko uznemiravanje.

Bivša studentica ADU-a: Seksualno uznemiravanje očito nije dovoljan razlog da ga se makne

Nekadašnja studentica ADU-a Arijana Lekić-Fridrich rekla je Indexu kako joj nije jasno zašto nakon toliko optužbi Prohić nije trajno udaljen s Akademije. Zanima je što bi to točno trebao napraviti da dobije otkaz jer seksualno uznemiravanje očito nije dovoljan razlog.

"Udaljiti s nastave znači suspenzija, a to znači da osoba koja ne predaje i dalje prima redovnu plaću. Sve snimke, izjave studenata i studentica, sadašnjih i bivših nisu bile dovoljne za otkaz pa se postavlja pitanje što bi točno profesor na ADU trebao učiniti da ga ne udalje s nastave, nego s fakulteta.

Dekan Švaić je ponudio ostavku, ali nije ju dao. Pretpostavljam da je to zato što i on i Akademsko vijeće smatraju da je tema on osobno. Nije. On je dekan institucije čiji sustav ne funkcionira, imao ga je priliku promijeniti, u konačnici stati uz svoje studente, ali odlučio ih je pokušati ušutkati zbog 'reputacije' Akademije razmišljajući o sebi, a ne o svojoj poziciji. Da je drugačije, shvatio bi da su ti studenti jedino dobro što se reputaciji Akademije dogodilo", kazala nam je.

Redatelj: Kolegice su mi se stalno žalile na zlostavljanje. Tražili smo pomoć tadašnje dekanice, ali nitko nas nije doživljavao

Redatelj Roko Olaf Pečečnik kazao nam je kako njega Prohić nikada nije seksualno uznemiravao te da je s njim imao jako malo kontakata, ali da je zato bio upoznat s njegovim likom i djelom te činjenicom da uznemirava djevojke jer su mu kolegice s Akademije to pričale.

"Imao sam konflikte s njim, ali sam ih rješavao. Ispitivali smo dekanicu kako reagirati, kako se ponašati kada je pijan, ali nas nitko nije educirao o tome kako se zaštititi. Ponižavao je, derao se i vrijeđao studentice. S njim smo uvijek bili na tankom ledu jer je prijetio tužbom. Zato je snimka tako kasno izašla u javnost", kazao nam je Pečečnik.

Izjavu dekana Švaića da smatra da situacija s Prohićem nije u interesu javnosti, ali i činjenicu da ga brani, Pečečnik naziva totalnim apsurdom.

"Ne mogu vjerovati da mi živimo u takvim različitim realnostima. Mene zanima vjeruje li sam dekan u ono što govori. On je razgovarao sa studenticom koja je imala prijavu protiv Prohića i ako ništa nije znao, zašto mu je dao opomenu pred otkaz?

To je sve skupa apsurdno. Cijelo vrijeme je tražio načine da mu ne da otkaz. On se izvlači na to što je DORH ustanovio da nema elemenata kaznenog djela. Sve se više zapetljavaju i tko zna kakav će biti epilog. Jedan profesor dobio je otkaz na temelju jedne anonimne prijave, a Prohića se štiti", rekao nam je Pečečnik.

Dekan ponudio mandat na raspolaganje, ali ostaje na svojoj poziciji

Dekan Davor Švaić ponudio je svoj mandat na raspolaganje, ali ostat će na dosadašnjoj poziciji, i to unatoč negodovanju brojnih studenata, ali i kolega s Akademije.

Prohić je od 1999. godine zaprimio sedam prijava za seksualno i psihičko zlostavljanje studenata, a unatoč suspenziji, dekan ADU-a Švaić vratio ga je na nastavu uz obrazloženje da nema pravne osnove za suspenziju.

"Općinsko državno odvjetništvo reklo je da nema osnove za pokretanje daljnjeg postupka. Nakon toga nismo ga mogli držati u suspenziji. Držali smo se procedure, ovo nije moje osobno stajalište. Na plaći smo ga ostavili uz diskrecijsko pravo, uz presumpciju nevinosti", kazao je dekan u ponedjeljak.

Snježana Banović: Akademija šalje poruku da je u redu biti zlostavljač. Ja sam jedva preživjela njegovo zlostavljanje

Mnogi od kolega s Akademije smatraju da bi sam trebao dati ostavku. Među njima je i profesorica na Akademiji Snježana Banović, koja je kazala da je bila jedna od prvih Prohićevih žrtava. Banović kaže kako se radi o javnoj ustanovi koja štiteći zlostavljača šalje poruku da je u redu biti zlostavljač.

"Oni smatraju da je moguće nesmetano od javnosti raditi što vas je volja. Dekan Švaić sam je izjavio da ova tema nije od javnog interesa, a radi se o javnoj ustanovi. 'Monstrumi, mi ćemo vas zaštititi', to je poruka dekana", kaže Banović.

Foto: Hina 

"Treba se zapitati otkuda tolika ljubav između Švaića i Prohića. Treba se vratiti u 2016. i 2017. godinu kada je Zlatko Hasanbegović bio ministar kulture. On je bratić Ozrena Prohića. Zamjenica mu je bila Prohićeva žena Ana Lederer. U kojem je pravcu išla njihova moć?

To su ljudi koji stalno lupaju po stolu, gospodare tuđim životima i onda kada ih se s pravom prozove, okreću pilu i kažu: 'Ovi koji nas prozivaju rade karijeru na nama jer su nesposobni napraviti svoju.' Kakvu karijeru? Pa nitko tko nije blizak krugovima vlasti u Hrvatskoj ne može imati 'karijeru'. Kao kritičarka sustava, ja samo radim svoj posao, a oni mi svojim štetnim djelovanjem daju brda materijala", kaže Banović pa nastavlja: 

"Kada je Prohić postao ravnatelj Drame u Varaždinu okomio se na mene, po ne znam koji put, omiljeni izraz mu je bio da sam 'ridikulozna' i da nisam 'meritum', tj. da sam nitko i ništa, morao je nekako opravdati moje negativno izvješće o radu HNK-a u doba kad sam bila na čelu Povjerenstva za kazalište, kad je na čelu bila Andrea Zlatar. U tom sam izvješću pisala o netransparentnosti u trošenju novca, premalom broju naslova i neshvatljivo malom broju izvedbi. Dolaskom na ravnateljsku poziciju, logično da mi se počeo osvećivati. Opet. Naime, devedesete sam jedva preživjela koliko me on zlostavljao", kazala nam je Banović.

Naglasila je i kako je nakon današnje sjednice na Akademiji i dalje status quo. "Prohić ostaje zaposlenik, ali ne može na nastavu, dekan i prodekani ostaju kao da se ništa nije dogodilo. Akademija nastavlja dalje u istom ritmu… Nema tu promjene, ja je sigurno dok sam tamo neću dočekati", zaključuje Banović.

Iza Prohića su brojne optužbe za malverzacije u kazalištu

Ozren Prohić je često bio u sukobu interesa, a revizija od prije dvije godine pokazala je da je u 2019. i 2020. godini primio 80.000 kuna za savjetničke usluge. Jutarnji piše da je više puta za vanjskog suradnika izabrao sam sebe i to kazalištu naplatio. Pišu i da je dobro zarađivao i na režijama, pa je tako navodno za predstavu Dnevnik Ane Frank primio 24.604 kune, a za planiranu, pa odgađanu i na kraju nestalu s repertoara predstavu Snijeg trebao je dobiti dodatnih 73.800 kuna.

Prema reviziji o kojoj se pisalo prije dvije godine, Prohić je preferirao vanjske glumce, a samo je u 2018. godini potrošio oko 150.000 kuna na gostujuće glumce. Revizija za 2018. godinu pokazala je također da je HNK na plaće i putne troškove glumaca koji u toj godini nisu odigrali nijednu predstavu potrošio više od milijun kuna. Uz to, Jutarnji 2021. godine piše o tome kako je ugovor Ozrena Prohića s HNK-om Varaždin pravna služba hrvatskog Sindikata djelatnika u kulturi ocijenila kao "simuliran i ništetan" te da ovo nije prvi put da se pravnici bave ugovorima Ozrena Prohića.

Foto: Hina 

Prema tim napisima, Prohić je 2019. godine nepravomoćno osuđen da je kao bivši ravnatelj ZKM-a s nekoliko suradnika iskoristio ugovore student-servisa kojima su iz ZKM-a izvukli 1.25 milijuna kuna i međusobno podijelili većinu novca. Također, navodi se kako je mandat ravnatelja Opere u HNK-u Rijeka Prohić završio sa sudskom optužnicom te da ga je Tužiteljstvo Županijskog suda u Rijeci teretilo za mešetarenje autorskim ugovorima, od kojih je Prohić stekao imovinsku korist veću od 100 tisuća kuna. Prema tim informacijama, HNK Rijeka u toj je financijskoj aferi ukupno oštećen za više od četiri milijuna kuna.

Index je pokušao stupiti u kontakt s dekanom Akademije Davorom Švaićem i profesorom Ozrenom Prohićem, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili povratnu informaciju od njih. Iako nam je ranije rečeno da bi se obojica danas trebala obratiti javnosti nakon sjednice, to se ipak nije dogodilo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.