Profesoru koji se fizički obračunao s učenicima prijeti otkaz, evo što on kaže

Screenshot: RTL

PROFESORU koji se u utorak fizički obračunao s dvojicom učenika u Tehničkoj školi u Čakovcu prijeti otkaz. 

Jučer je u čakovečkoj školi cijeli dan boravila prosvjetna inspekcija koja istražuje sve okolnosti incidenta. 

U školi je prosvjetna inspekcija

Razgovarali su s ravnateljem i stručnim službama škole, no još uvijek nisu obavili razgovor s profesorom Franjom Dragičevićem koji se obračunao s učenicima jer su ga gađali kredom, javlja RTL.

Taj bi se razgovor trebao dogoditi danas ili sljedećeg tjedna. 

Profesoru koji je nasrnuo na učenike prijeti otkaz

O njemu i o svim drugim okolnostima koje utvrdi inspekcija ovisit će kazna za profesora. Njemu se zamjera što nije poduzeo pedagoške mjere, nego je stvar uzeo u svoje ruke, i to tako što je fizički nasrnuo na učenike. 

Ako se dokaže da je udario učenike, profesor, sukladno propisima, može dobiti izvanredan otkaz ugovora u radu. Profesoru Dragičeviću inače nedostaje tek godina dana do mirovine.

Opet odgovarao na pitanje bi li sve ponovio

On se jučer ponovno oglasio u RTL-u Danas te je opet odgovorio na pitanje bi li sve ponovio, sada hladne glave. 

"Kolegice i kolege koji sa mnom rade u ovoj školi kao i svi ostali u Republici Hrvatskoj imaju pravo biti zaštićeni od učeničke agresije. Postupio bih na potpuno isti način i opet bi mi bilo žao zašto nas sustav ne štiti. To je pitanje koje treba postaviti Ministarstvu", rekao je Dragičević.

Predavao razredu s čijom se dvojicom učenika fizički obračunao

Rekao je kako je u srijedu ponovno predavao razredu s čijom se dvojicom učenika obračunao. 

"Bio sam jučer. Meni priječi moj profesionalni dignitet i moral da se osvetnički ponašam u razredu. Konkretno, jedan od tih učenika s kojim sam imao sukob sjedio je u razredu i ponašao se krajnje normalno i radišno, do prve prilike koja će mu omogućiti sustav da ponovno zlostavlja mene i moje kolege. Mi se samo branimo od zlostavljanja, mi nismo zlostavljači, nego učenici vrše zlostavljanje, a mi se pokušavamo braniti. Ili, ne braneći se, to plaćamo svojim zdravljem", kazao je profesor.

"Učenik je izvršio agresiju na nastavnika, ali nastavnik će biti kriv jer je reagirao, pa gdje toga još ima?"

Odgovorio je i na pitanje što mu je prelilo čašu, imajući u vidu da ima samo godinu dana do mirovine.

"Ne možete vjerovati da na kraju radnoga vijeka u Republici Hrvatskoj sustav dopušta da učenici vrše sustavno organizirano nasilje nad svojim profesorima, kolegicama koje rade u školi, čistačicama i tehničkim osobljem. Svi smo mi ljudi i imamo pravo biti zaštićeni. Sustav reagira tako da kada se dogodi slučaj kao što je bio ovaj da oni postupaju ovako, dakle, učenik je izvršio agresiju na nastavnika, ali nastavnik će biti kriv jer je reagirao, pa gdje toga još ima? Imamo zakonsko pravo da se branimo - u zakonu se kaže da kada se baca predmet, a predmet je kreda, sutra će biti kamen, nož će biti, ne daj bože, prekosutra - da imate pravo da se branite. Iskoristio sam pravo da se branim jer mi sustav nije pružio zaštitu", ogorčen je profesor čakovečke škole Franjo Dragičević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.