Progovorile žrtve Andrewa Tatea: "Silovao me i davio"

Foto: EPA

Dvije žene koje tvrde da ih je kontroverzni influencer Andrew Tate silovao i davio progovorile su za BBC o svojim iskustvima. Još jedna žena tvrdi da ju je silovao Tateov mlađi brat Tristan, također influencer s milijunima sljedbenika.

Braća Tate, u dobi od 36 i 37 godina, trenutno se u Rumunjskoj suočavaju s optužbama za trgovinu ljudima i okupljanje organizirane skupine za seksualno iskorištavanje žena. Andrew Tate također je optužen za silovanje. Prijeti im više od 10 godina zatvora.

Andrew je u kućnom pritvoru u Rumunjskoj. Tužitelji razmatraju nove optužbe protiv njega, uključujući seksualni odnos s maloljetnicom i trgovinu maloljetnim osobama.

"Rekao mi je da razmišlja hoće li me silovati"

Dvije Britanke koje nisu uključene u rumunjski slučaj protiv braće Tate iznijele su detalje navodnog silovanja i seksualnog nasilja koje je počinio Andrew. Optužbe se odnose na događaje prije 10 godina, kada je Tate još živio u Lutonu.

Anna kaže da je 2013. bila u večernjem izlasku s Andrewom i potom došla u njegovu kuću.

“Počeo me ljubiti i rekao da razmišlja hoće li me silovati. Iznenada me zgrabio za grlo, tresnuo o naslon kreveta i počeo daviti." Anna kaže da ju je tada silovao. Kasnije joj je Tate slao uznemirujuće tekstualne i glasovne poruke o silovanju i seksualnom nasilju.

"Volim te silovati"

“Jesam li loša osoba? Što se tebi više nije sviđalo, to sam ja više uživao”, rekao je u glasovnoj poruci. U SMS-u je napisao: “Volim te silovati." Anna kaže da je davljenje pokušao objasniti kao šalu: “Jesi li ozbiljno toliko uvrijeđena što sam te malo davio?”

Anna je 2014. policiji u Bedfordshireu rekla za navodni napad. Još dvije žene iznijele su slične optužbe, pa je pokrenuta policijska istraga. Pet godina kasnije njihovi iskazi poslani su državnom tužiteljstvu, ali je odlučeno da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

Sienna iznosi sličnu priču. Andrewa Tatea upoznala je prije deset godina u Lutonu: “Dobro smo se slagali i popili smo nekoliko pića.” Kaže da su imali “standardnu vezu za jednu noć”.

"Bila sam apsolutno prestravljena"

Nekoliko mjeseci kasnije Sienna je ponovo srela Tatea: “Otišli smo u moju spavaću sobu i započeli sa seksom. Tada mi je stavio ruke oko vrata." Sienna kaže da se borila za zrak, a zatim izgubila svijest. Kad je došla k sebi, seks još nije bio završen: “Bila sam apsolutno prestravljena. Sjećam se kako sam hvatala zrak. Bilo je to silovanje.”

Sienna nije otišla na policiju i danas žali zbog toga. BBC je u kontaktu s pet žena u Velikoj Britaniji koje su izjavile da ih je Tate davio tijekom seksa.

U lipnju prošle godine zanijekao je da je ikada davio ili imao spolni odnos sa ženom bez njezina pristanka: “Znam da nikad nikoga nisam povrijedio. Nije u mojoj prirodi povrijediti ljude.”

Propovijedao dominaciju nad ženama

U drugoj polovici prošlog desetljeća Andrew Tate započeo je uspon do online slave. Videozapisi na YouTubeu i TikToku te objave na Twitteru priskrbile su mu milijune pratitelja diljem svijeta. Propovijedao je da ženama treba dominirati. Britanske vlasti tvrde da Tate širi mizoginiju na internetu.

Njegovi videozapisi također su pokazivali aktivni stil života u Rumunjskoj. Smatra se da su se Andrew i Tristan Tate preselili u tu zemlju oko 2016. Vodili su posao s web kamerama u Lutonu - pri čemu su žene chatale i skidale se online za novac.

Rumunjska ima jednu od najvećih industrija web kamera na svijetu, s više od pola milijuna zaposlenih u tom sektoru. Dolaskom braće posao je očito procvjetao.

Tvrdio da zarađuje 400.000 funti mjesečno

U jednom trenutku Andrew Tate je tvrdio da zarađuje 400.000 funti mjesečno od web kamera i da za njega radi 75 žena. Međutim, kada je prošle godine razgovarao s BBC-jem, umanjio je ove brojke, tvrdeći da se radi o pretjerivanju i lažima.

Njegov biznis zabave za odrasle ključan je za kazneni postupak u Rumunjskoj. Tužitelji tvrde da su braća trgovala ženama, odnosno vrbovala ih, organizirala njihov prijevoz i osiguravala smještaj u Bukureštu u svrhu iskorištavanja. Dvije od žena navedenih u spisu dovedene su u Rumunjsku iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Još jedna Britanka, koja nije uključena ni u jedan pravni postupak, ispričala je svoje iskustvo rada za braću Tate. Daisy kaže da se 2017. viđala s Tristanom Tateom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Potaknuo ju je da radi pred web kamerom u Bukureštu.

Daisy je otišla sama, pristajući sudjelovati u opisanom poslu. Kaže da su ona i druge žene živjele i radile zajedno u kontroliranom okruženju: “Djevojke su imale svoje sobe, ali to nije bio njihov osobni prostor. Sve je bilo Tristanovo i Andrewovo, spavaće sobe u kojima su djevojke radile bile su i spavaće sobe braće.”

Stroga pravila

Postojala su stroga pravila za sve žene, kaže Daisy, a pratio se gotovo svaki aspekt njihovih života. Isto kaže i jedan rumunjski webcam model. Raluca tvrdi da je radila za braću Tate 2021. godine i kaže da su kontrola i manipulacija imale primarnu ulogu u njihovom poslovnom modelu.

Većina manekenki koje su radile za Tateove izlazila je s njima, tvrdi Raluca i dodaje da su neke od njih bile dovedene iz Velike Britanije. Rumunjski tužitelji kažu da imaju izjave triju žena koje tvrde da su ih braća kontrolirala i da nisu smjele samostalno izaći iz kuće.

Kada je Andrew Tate prošle godine razgovarao za BBC, odbacio je takve optužbe i ustvrdio da su žene radile same za sebe. Rekao je da je njegova uloga bila jednostavno pomoći im pronaći snimatelja.

Nekoliko dana nakon dolaska u Rumunjsku, Daisy je prekinula s Tristanom Tateom, ali tvrdi da ga to nije spriječilo u pokušajima seksa s njom: “Rekla sam mu ne 10 do 15 puta. Stavio je ruke oko mog vrata i silovao me.”

Braća Tate u sve većim problemima

BBC je razgovarao s jednim od njezinih prijatelja koji kaže da je Daisy nakon povratka u Ujedinjeno Kraljevstvo bila uzrujana i rekla mu da je Tristan Tate bio seksualno nasilan prema njoj. Pravni problemi Tateovih ove su se godine zakomplicirali. Uz postojeće optužbe u Rumunjskoj i novu istragu najavljenu u kolovozu, suočeni su s nizom pravnih problema u domovini.

U Velikoj Britaniji započeo je postupak izručenja protiv oba brata zbog navoda o silovanju i trgovini ljudima koji datiraju iz razdoblja 2012. do 2015. Ništa od toga nije povezano sa ženama s kojima je BBC razgovarao.

A u građanskom postupku koji je pokrenula policija Devona i Cornwalla očekuje se da će sudac uskoro donijeti odluku o tome duguju li Tateovi milijune neplaćenog poreza na svoje online poslovanje.

Lani je rekao da će biti proglašen nevinim

Sienna i Anna sada tuže Andrewa Tatea, a njihovo bi se svjedočenje trebao naći pred Visokim sudom u Londonu. Zajedno s još dvije žene, optužuju ga za silovanje i seksualni napad. Tate namjerava osporiti njihove tvrdnje.

Prošle godine je rekao: “Radujem se što će istina izaći na vidjelo. Radujem se što će BBC pronijeti istinu da je Andrew Tate proglašen nevinim jer nikada nisam učinio ništa loše.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.