Prosvjedi diljem Izraela, govorila majka Hamasovog taoca. Traže da Netanyahu ode

Foto: EPA, Hina

Tisuće ljudi u Izraelu ponovno su prosvjedovale u više gradova za dogovor o taocima, tražeći ostavku vlade i raspisivanje novih izbora, a nakon završetka posljednjeg kruga pregovora o sporazumu o prekidu vatre u ratu u Gazi.

Na jednom od prosvjednih skupova, majka taoca kojeg drži militantna palestinska organizacija Hamas pozvala je vodstvo izraelskog sigurnosnog aparata da spriječi premijera Benjamina Netanyahua da 'torpedira' dogovor, izvijestio je izraelski dnevnik Haaretz.

Države posrednice Katar, Egipat i SAD nadaju se da će dogovor dovesti do prekida vatre kao i oslobađanja talaca koje još drže u Pojasu Gaze. "Čak i ako ovo nije savršen dogovor, to je jedini dogovor koji postoji", citiran je na skupu otac jednog od talaca.

Prosvjedi diljem zemlje

Prosvjedi su održani u obalnoj metropoli Tel Avivu, u Haifi i mnogim drugim mjestima diljem zemlje.

Mnogi prosvjednici optužuju premijera Netanyahua da je sabotirao dogovor i povinovao se zahtjevima svojih ultrareligioznih i krajnje desnih koalicijskih partnera. Oni su protiv ustupaka Hamasu., a o njima ovisi Netanyahuov politički opstanak.

Prosvjednici su ponovno zatražili ostavku vlade i raspisivanje novih izbora, u slučaju kojih bi se Netanyahu mogao suočiti s gubitkom mjesta premijera, što bi ubrzalo procesuiranje navodne korupcije za koju je optužen.

U razgovorima, u kojima su posredovali Katar, Egipat i SAD, u petak nije postignut pomak i odgođeni su, ali i opisani kao konstruktivni. Neizravni pregovori između Izraela i Hamasa o prekidu vatre u ratu u Gazi i oslobađanju talaca u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora 'vuku' se već mjesecima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.