Prosvjednici okupirali Kapitol u SAD-u, tražili prekid vatre u Gazi. Više uhićenih

Foto: EPA

Najmanje stotinu prosvjednika okupiralo je danas jednu zgradu američkog Kongresa tražeći od zastupnika i administracije Joea Bidena da izvrše pritisak da se postigne prekid vatre u Gazi, koju Izrael bombardira od napada Hamasa 7. listopada.

Odjeveni u majice "Palestinski životi vrijede", "Ne u naše ime", ali i crne majice s natpisom "Židovi kažu: prekinite vatru sada", sjeli su plješćući i pjevajući u rotondi zgrade Cannon, gdje se nalazi određeni broj ureda te razvili velike transparente s natpisima "Prekid vatre" i "Pustite Gazu da živi".

Policija je privela više prosvjednika.

"Prosvjedi unutar zgrada Kongresa nisu dopušteni", objavila je policija na platformi X.

"Upozorili smo prosvjednike da moraju prekinuti prosvjed i kada nisu poslušali, počeli smo ih uhićivati."

Prosvjed je organiziran na poziv pokreta Jewish Voice for Peace (Židovski glas za mir) koja poziva na primirje i protivi se "etničkom čišćenju Palestinaca koje provodi izraelska vlada".

Prije toga, stotine ljudi okupile su se u parku National Mall, u blizini Kapitola, tražeći od Bidenove administracije da se zauzme za prekid vatre.

"Biden je zaista jedini koji ima moć izvršiti pritisak na Izrael u ovom trenutku, i mora iskoristiti tu moć kako bi spasio nedužne živote", rekla je Hannah Lawrence (32), koja je došla iz Vermonta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.