Prosvjednici u Beogradu skinuli protuhrvatski natpis

Ilustracija: N1

Prosvjednici na masovnom skupu protiv rudarenja litija blokirali su u subotu navečer željezničko čvorište u Prokopu u Beogradu te željezničku postaju u Novom Beogradu, a privremeno je blokirana i autocesta kroz prijestolnicu koja vodi prema Nišu i Zagrebu.

Prosvjednici koji su blokirali autocestu u jednom su trenutku tijekom večeri s nadvožnjaka uklonili veliki natpis "Ako bolujete od zaborava, ljetujte u Hrvatskoj" i dobili pljesak okupljenih.

Riječ je o transparentima koji su prije nekoliko dana postavljeni diljem Beograda. 

Slična kampanja u Beogradu bila je i 2011. godine kada su se pojavile naljepnice s istim sadržajem, koje su lijepili pripadnici neonacističke Srbske akcije, kako su sami naveli. Naime, na naljepnicama je bila fotografija djece iz logora preko koje je pisalo upravo "Ako bolujete od zaborava, ljetujte u Hrvatskoj", s potpisom Srbske akcije.

Srbska akcija je ultranacionalistički pokret aktivan u Srbiji od 2010. Postala je poznatija javnosti krajem 2014. godine kada su vlasti uhitile neke od njihovih članova zbog govora mržnje, dijeljenja letaka protiv Roma i pozivanja na linč. 2015. godine organizirali su studentski marš povodom obilježavanja 20 godina od operacije Oluja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.