Prosvjednici u Meksiku nasilno ušli u zgradu Senata. Protive se kontroverznoj reformi

Foto: Profimedia

Meksički Senat nastavio je raspravu o kontroverznoj reformi pravosuđa na alternativnoj lokaciji nakon što su prosvjednici upali u dvoranu Senata usred zasjedanja.

Prosvjednici su na silu ušli u zgradu Senata dok je rasprava bila u tijeku, čime su eskalirali višetjedne opsežne prosvjede protiv reforme, za koju kritičari strahuju da bi mogla potkopati vladavinu zakona u zemlji.

Rasprava, koja će vjerojatno trajati do ranih jutarnjih sati, ponovno je započela u 19 sati po lokalnom vremenu nakon što je premještena na bivšu lokaciju Senata, u zgradu Xicotencatl.

Prosvjednici preplavili gornje katove dvorane, vikali su "izdajnici"

Ranije istog dana, predsjednik Senata Jose Gerardo Fernandez prekinuo je sjednicu i zatražio od zastupnika da ostanu mirni dok su prosvjednici preplavili gornje katove dvorane, uzvikujući "izdajnici" i protiveći se reformi.

Glavni trgovinski partneri Meksika, Sjedinjene Države i Kanada, upozorili su da bi promjene mogle potkopati trgovinski pakt triju zemalja i negativno utjecati na ulaganja.

Što je okosnica ustavne reforme?

Okosnicu ustavne reforme, koju je predložio predsjednik u odlasku Andres Manuel Lopez Obrador, predstavlja izravan izbor javnim glasovanjem više od 6.500 sudaca, uključujući Vrhovni sud. 

Reformom se također predlaže smanjenje broja sudaca Vrhovnog suda s 11 na devet, skraćivanje njihovih mandata na 12 godina i smanjenje potrebnog radnog iskustva s 10 na pet godina.

Lopez Obrador i novoizabrana predsjednica Claudia Sheinbaum snažno zagovaraju reformu kao ključnu za pozivanje sudaca na odgovornost i smanjenje korupcije. Kritičari su to napali kao koncentraciju moći od strane vladajuće stranke.

Očekuje se da će glasovanje biti tijesno

Dok su senatori raspravljali o reformi, oporbeni zastupnici optužili su vladajući blok za podmuklu taktiku da osigura potrebnu dvotrećinsku većinu.

Očekuje se da će glasovanje biti tijesno, a vladajućoj koaliciji formalno nedostaje jedan senator, iako se sve više nagađa da bi oporbeni senator Miguel Angel Yunes mogao dati ključni glas za prihvaćanje reforme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.