Prosvjetari u Mostaru i Širokom Brijegu traže veće plaće i bolje uvjete

Ilustracija: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Članovi sindikata osnovnih i srednjih škola te Sveučilišta u Mostaru održali su prosvjede u dvije hercegovačke županije sa sjedištima u Mostaru i Širokom Brijegu inzistirajući na povećanju plaća i osiguravanju boljih uvjeta rada. 

Djelatnici u obrazovanju simbolično su u podne, na Dan učitelja, prošli Mostarom te uz istaknute transparente i sirene upozorili na svoj status. Pri tome su poručili kako obrazovanje nikada nije bilo ovako degradirano. Optužili su Vladu Hercegovačko-neretvanske županije da nema sluha za povećanje plaća prosvjetarima unatoč višemjesečnim pregovorima, brojnim prosvjedima i štrajkovima upozorenja. 

U Širokome Brijegu su članovi Neovisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Županije zapadnohercegovačke također održali prosvjednu šetnju, koju su okončali ispred zgrade županijske vlade. 

Priopćili su kako su se na prosvjed odlučili da bi iskazali nezadovoljstvo odnosom koji vladajući već godinama imaju prema zaposlenicima škola. Upozorili su da nisu ispunjena obećanja o povećanju plaća, o stalnim zaposlenjima djelatnika, o modernizaciji škola te o reformi sustava obrazovanja, dok su učitelji, tvrde, "sramotno potplaćeni i nepripremljeni". 

Prosvjedni skupovi u Mostaru i Širokom Brijegu održavaju se u tjednu kada su u Bosni i Hercegovini na rasporedu lokalni izbori. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.