Europljani su u Novom svijetu masovno umirali, spasila ih je Pocahontas. Evo priče

Foto: Wikipedia

Kolonija Jamestown osnovana je 1607. godine u današnjoj Virginiji i ostala upamćena u povijesti kao prvo trajno englesko naselje u Novom svijetu. Kolonizaciju je predvodilo stotinjak ljudi koji su stigli u zaljev na tri broda punih materijala i hrane. Englezi su se uključili u prekomorsku utrku nešto kasnije od Španjolaca i Portugalaca što je otežalo svaki plan da se izgradi naselje u Novom svijetu.

Engleska nastojanja da koloniziraju Novi svijet počinju s kraljicom Elizabetom u drugoj polovici 16. stoljeća. Financirala je razna putovanja u Ameriku, od kojih je najpoznatije ono Francisa Drakea. Nakon 1590. počinje se ozbiljno planirati osnivanje prvih naselja u Novome svijetu. 1587. engleski naseljenici dolaze na mjesto Roanoke (današnja Sjeverna Karolina). Osnivanje kolonije otežano je radi problematičnih odnosa Engleske i Španjolske.

Natpis u drvetu

Kada se kapetan broda vratio 1590. s novim zalihama za svoju prvu koloniju, naišao je na ispražnjen lokalitet. Jedino što je vidio je natpis "CROATOAN" urezan u drvu, što je sugeriralo da su naseljenici preselili na drugo mjesto.

Međutim, oni nikad nisu pronađeni, a što se dogodilo s njima nikad nije otkriveno. Smatra se da su se pridružili domorodačkom stanovništvu kako bi preživjeli ili da su preselili na pogodnije mjesto, ali umrli na putu. Roanoke se od tad naziva "Izgubljenom kolonijom".

Kako je kapetanov povratak u Roanoke odgođen radi izbjegavanja španjolskih brodova u Novom svijetu, odlučeno je da će iduća kolonija biti pozicionirana više na sjever. Odabran je mali otočić nedaleko od obale u današnjoj Virginiji.

Kolonisti su 1607. stigli na tri broda i odmah se bacili na građenje prvim nastambi. Uvjeti su bili grozni – radilo se o terenu bez pitke vode koji je bio dom milijunima komaraca. Obližnje domorodačko stanovništvo često se sukobljavalo s kolonistima.

Pola kolonista pomrlo od gladi

Najgore je bilo treću zimu kada je radi oskudice hrane umrlo pola kolonista. Jelo se što se moglo, a neki izvori upućuju i na kanibalizam. Oružani sukobi s lokalnim plemenima također su se nastavili. Kolonija se oporavlja tek u proljeće s dolaskom novih brodova punih zaliha. 1619. stižu i prvi robovi iz Afrike.

Jamestown je bio glavni grad nove kolonije Virginije sve do kraja 17. stoljeća kada je prijestolnica premještena u Williamsburg. Danas se radi o gradiću od tek 15.000 stanovnika koji privlači lokalne turiste svojim muzejima koji se bave istraživanjem o najranijim danima kolonije.

Jedan od kolonista u ranim danima Jamestowna oženio je kćer domorodačkog poglavice i tako osigurao mir između naseljenika i lokalnog plemena.

Djevojka po imenu Pocahontas donosila je kolonistima hranu u najgorim trenucima, spasila živote prvih kolonista te se na kraju zaljubila u Europljanina. Ostala je upamćena sve do danas, ne samo u povijesti već i u pop kulturi - najviše radi Disneyjevog filma iz 1995. koji nosi njeno ime.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.