Prvi kardinal u SAD-u optužen za seksualni napad na maloljetnika

Foto: EPA

BIVŠI kardinal Theodore McCarrick optužen je za seksualno zlostavljanje tinejdžera u saveznoj državi Massachusetts, koje se dogodilo 1974. godine, piše BBC.

Ovo je prvi put da je protiv njega podignuta sudska optužnica nakon što su prije tri godine u medije stigle optužbe na njegov račun za dugogodišnja zlostavljanja.

Tri napada

McCarrick (91) je optužen za tri seksualna napada na tada 16-godišnjeg mladića, čime je postao prvi kardinal u SAD-u optužen za seksualni napad na maloljetnika.

U tekstu optužnice stoji da su se sva tri napada dogodila 8. lipnja 1974. godine, uoči vjenčanja mladićeva brata. McCarrick je bio blizak njegovoj obitelji te je s njima išao na putovanja, održavao krštenja, vjenčanja i pogrebe.

McCarrick je mladiću pristupio na zahtjev dječakova oca jer je 16-godišnjak izostajao s misa i neprimjereno se ponašao. Bivši kardinal mu je potom rekao: "Moramo izaći van kako bismo razgovarali", nakon čega ga je seksualno napao.

Za svaki napad može dobiti po pet godina zatvora

Tada mladić, danas 64-godišnjak, rekao je vlastima da je znao što će se dogoditi, ali nije želio "raditi scene na vjenčanju svoga brata i sve pokvariti jer je u to vrijeme iznimno poštivao majku, oca i brata, više nego sebe samoga", stoji u dokumentu optužnice.

Očekuje se da će McCarrick pred sud izaći 26. kolovoza kako bi odgovorio na optužbe, a ako se one pokažu točnima, za sva tri napada mogao bi dobiti po pet godina zatvora.

McCarricku je titula kardinala ukinuta 2018. godine, a papa Franjo ga je u veljači 2019. otpustio iz svećeničkog staleža.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.