Psihijatar: Počinitelj je očito bio pun bijesa, razočaranja i dubokih trauma

Foto: Facebook

ŠESTERO ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru. Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati. Petero osoba je na mjestu smrtno stradalo, a više osoba je ozlijeđeno. Naknadno je u bolnici preminula još jedna osoba. Ubojica je nakon napada pobjegao, ali ga je policija ubrzo uhvatila.

U policijskoj upravi navode da su oko 10:10 zaprimili dojavu kako je muška osoba uporabom vatrenog oružja usmrtila i ranila više osoba u domu za starije i nemoćne osobe. Dodaju i da je na mjestu događaja u tijeku očevid kojim rukovodi zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru.

Ubojica je umirovljeni vojni policajac

Ubojica je 51-godišnji Krešimir Pahoki iz Donjeg Daruvara. Njegova majka je bila štićenica u domu.

Pahoki je umirovljeni vojni policajac. 1996. godine ga je Franjo Tuđman odlikovao Spomenicom domovinske zahvalnosti koja se dodjeljuje hrvatskim državljanima za časnu i uzornu službu. Nakon ubilačkog pohoda pištoljem pobjegao je, ali ga je policija uhitila u blizini jednog kafića. Ubio je majku, štićenike i zaposlenike doma.

"Nemojte uzimati pravdu u svoje ruke i ako imate psihičkih problema, javite se profesionalcima koji imaju trenirano uho", komentirao je pokolj za N1 psihijatar Ivan Urlić.

"Institucija doma je zamišljena kao dom za starije i nemoćne gdje bi se trebalo na miran način pokušati dostojno dovršiti ljudski vijek, a ovaj put to se dogodilo na toliko dramatičan i tragičan način da se ne pamti u Hrvatskoj", kazao je dr. Urlić.

"Počinitelj je očito bio pun bijesa, razočaranja i dubokih trauma"

"Očito je da je počinitelj bio izložen raznim traumatskim situacijama koje su izvan uobičajenog ljudskog iskustva. Međutim, očito je i da je u sebi akumulirao bijes i razočaranje i duboke traume koje su u jednom trenutku na neki povod eksplodirale na ovako dramatičan način. 

Osim što je ciljao očito na svoju majku, zapravo je usmrtio i teško ranio jako mnogo drugih osoba koje su potpuno nevine u datoj situaciji. Očito je da su i Daruvar i cijela ta regija, a i cijela Hrvatska, zgroženi", objasnio je.

Navodi i kako se radi o osobi koja je očigledno patila od određenih mentalnih poteškoća, ali nije tražila pomoć.

"Tko god je bio visoko traumatiziran, a javio se na psihoterapijske razgovore i psihološku obradu trauma koje su visoko opterećivale dotičnu osobu, nije niti pokušao suicid niti je pokušao biti agresivan prema drugima", dodao je.

"Nije dovoljno samo liječiti, treba spriječiti", kazao je. "Policija radi neobično pozitivan posao po društvenu zajednicu, a to je da nastoje uvjeriti ljude da vrate to oružje, a oni će garantirati sigurnost, kao i društvo i državni ustroj. Nemojte uzimati pravdu u svoje ruke i ako imate psihičkih problema, javite se profesionalcima koji imaju trenirano uho."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.