Puljak pozvala vladu da na sve moguće načine pruži zaštitu osuđenom kapetanu Bekavcu

Foto: FaH

Zastupnica Centra Marijana Puljak pozvala je danas sa saborske govornice vladu da na sve moguće diplomatske, konzularne i pravne načine pruži zaštitu našem kapetanu Marku Bekavcu, koji je osuđen u Turskoj na 30 godina zatvora zbog optužbe za šverc narkotika. 

"Ta presuda temelji se na zapovjednoj odgovornosti, iako nema dokaza da je kapetan bio izravno povezan s drogom", kazala je zastupnica u slobodnom govoru.

"Ovo nije prvi slučaj"

Dodala je da taj slučaj, nažalost, nije prvi te da su se naši pomorci već suočavali s nepravdama u međunarodnim vodama i sudovima.

"Prije ulaska u luku u Kolumbiji, gdje je ukrcavao teret, kapetan Bekavac je zatražio dodatne mjere sigurnosti - instalaciju kamera i povećanje zaštite, no kompanija koja je vlasnik broda ignorirala je njegove apele. Također, prilikom dolaska u tursku luku upozorio je tamošnje vlasti na sumnju u teret broda, a umjesto podrške i razumijevanja, Bekavac je, nakon što je droga pronađena, optužen zbog zapovjedne odgovornosti", navela je Puljak. 

Pozvala je vladu da "neprekidno pruža sve moguće diplomatske, konzularne i pravne napore u zaštiti našeg građanina" te da hitno reagira i formira posebno tijelo ili imenuje posebnog savjetnika koji će biti zadužen za zaštitu hrvatskih građana, osobito pomoraca, koji se nađu u takvim situacijama.

"Pozivam da se osiguraju dodatna pravna podrška i angažman međunarodnih stručnjaka za ljudska prava. Kapetan Bekavac je cijenjeni pomorac s dugogodišnjim iskustvom, bez ijedne mrlje u svojoj karijeri i ne možemo dozvoliti da takva presuda ostane neosporena", kazala je. 

Urša Raukar: Sve je poskupjelo od nekoliko do 100 i više posto

Urša Raukar Gamulin (Možemo) nabrajajući primjere poskupljenja namirnica u odnosu na prije uvođenja eura zaključila je da je sve poskupilo od nekoliko do 100 i više posto. "Tako doista izgleda život naših građana”, kazala je.

Svinjski but prije uvođenja eura iznosio je 21 kunu, a u listopadu 2022. 5.68 eura, da bi u kolovozu ove godine porastao na 7.3 eura, što je 55 kuna, navela je zastupnica jedan od primjera. "Nad tim podacima bi se svaka ozbiljna vlada trebala zamisliti i tražiti mehanizme da se taj trend zaustavi i promjeni, da se prosječnim hrvatskim građanima omogući dostojanstven život”, poručila je.

Nezavisni Jurčević: Za dom spremni je stari hrvatski pozdrav

Nezavisni saborski zastupnik Josip Jurčević rekao je da je pozdrav "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav koji seže u 15. i 16. stoljeće navevši i da ga je HOS uzeo u svoj Statut i zastavu, što su legalizirali i vlada i Ministarstvo uprave za vrijeme SDP-ovog Ivice Račana.

"Pozdrav Za dom spremni je stari hrvatski pozdrav koji seže u 15. i 16. stoljeće i složenica za dom s dodatkom spremni ili nekim drugim dodacima jedna je od najčešće korištenih složenica kada se radi o književnosti, glazbi, političkom, društvenom i vojnom životu i koristi se kao pozdrav u različitim prigodama tijekom hrvatske povijesti", rekao je Jurčević tijekom slobodnih govora.

Naveo je da je običaj svih totalitarnih sustava, pa tako i ustaškog pokreta, da iz povijesne identitetske baštine preuzimaju nešto što je dopadljivo i ima određene identitetske korijene. Tako je onda ustaški pokret preuzeo Za dom spremni, kao i puno toga, iz hrvatske povijesti. "Izvorni ustaški pozdrav jest Za dom i Poglavnika spremni", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.