Pupovčev čovjek uhićen zbog ratnog zločina. "Opasan je, bio je snajperist u Topuskom"

Foto: SDSS

Predsjednik SDSS-a Topusko Dragutin Ćelap (70) uhićen je prije dva dana na području Gvozda zbog sumnje da je u srpnju 1991. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sisačka policija je na svojoj internetskoj stranici izvijestila o uhićenju 70-godišnjaka, ne otkrivajući njegov identitet, no da je riječ o Ćelapu potvrdio je i izvor u županijskoj organizaciji SDSS-a.

Šefa SDSS-a Topusko policija sumnjiči da je kao 37-godišnjak zajedno sa sada pokojnim, a tada 32-godišnjim i 39-godišnjim muškarcima, u poslijepodnevnim satima 17. srpnja 1991. godine, kao pripadnik paravojnih oružanih formacija tzv. SAO Krajine, došao u mjesto Staro Selo Topusko na području Gvozda i hitcima iz vatrenog oružja usmrtio tada 50-godišnjeg muškarca koji je upravljao traktorom koji se potom prevrnuo u kanal gdje je naknadno pronađen. 

Jučer je na području Gvozda temeljem naloga suda obavljena je pretraga doma i drugih prostorija kod osumnjičenog Dragutina Ćelapa te su pronađena i oduzeta dva pištolja i 600 grama suhe biljne materije nalik na indijsku konoplju koja će biti dostavljena na vještačenje.

Ivica Pandža Orkan: Riječ je o opasnom čovjeku

Umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan, koji je dokumentirao i razotkrio mnoge ratne zločine, također je potvrdio ovu vijest rekavši za Hinu kako mu je "drago što je razbojnik i ubojica zatvoren". Pandža je prije pet godine dokumente o zločinima osumnjičenog Ćelapa predao Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj te je 2019. godine DORH-u podnio i kaznenu prijavu protiv Ćelapa za počinjenje ratnih zločina.

Došao je do dokumenata iz arhive tzv. RSK iz kojih se vidi da je Ćelap bio snajperist koji je kao pripadnik tzv. Srpske vojske Krajine dobio pisanu pohvalu od zapovjednika "3. partizanskog bataljuna", u kojoj piše da se "iskazao kao stabilna i hrabra osoba, pri čemu imponira njegova hladnokrvnost i odlučnost".

U dokumentu se dalje navodi da se "posebno istaknuo u prvom i drugom napadu na Topusko kada je odlučnom akcijom jedinice u kojoj se on nalazio u Velikoj Vranovini likvidirano oko 30 pripadnika MUP-a i ZNG" te da je "po oslobađanju Lasinje u izviđačkim aktivnostima likvidirao tri neprijateljska vojnika".

Pandža dodaje kako postoje i dokazi da je Dragutin Ćelap zvjerski ubio i mladog srpskog vojnika. "Riječ je o opasnom čovjeku, ubojici i nadam se da će u nastavku istrage biti otkriveni i dokazani svi njegovi zločini. Zadovoljan sam što su hrvatske institucije odradile i rade svoj posao i da će pravda biti zadovoljena za sve hrvatske žrtve, ali i za žrtvu mladog srpskog vojnika koji se kao ročnik JNA našao na području Topuskog, a ubio ga je Dragutin Ćelap".

Pandža kaže kako je Ćelap vjerojatno uhićen zbog ubojstva civila Marka Matijevića. Umirovljeni pukovnik HV-a poziva i druge hrvatske institucije da rade svoj posao pa tako poziva građevinske inspekcije i poreznu upravu da provjere legalnost objekata u Starom selu Topuskom na rijeci Glini koje je nelegalno izgradio Dragutin Ćelap i u kojima se nelegalno obavlja ugostiteljska djelatnost. Orkan tvrdi kako se na tom mjesto često okupljaju članovi SDSS-a i pojedini članovi iz užeg vodstva stranke.

Pupovac: Zatečeni smo

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac Hini u srijedu nije odgovarao na telefonske pozive. Na kraju se ipak javio.

"Zatečeni smo tim događajem jer saznanja o tome za što ga se tereti nismo imali. Svaki ratni zločin osuđujemo i za svakom žrtvom žalimo", kazao je Pupovac.

Ustvrdio je da istražnim i pravosudnim tijelima, kao i mogućoj odbrani Dragutina Ćelapa ostavljaju da utvrde osnovanost kaznene prijave i činjenično stanje u vezi zločina za kojeg ga se tereti uz poštivanje načela presumpcije nevinosti tijekom postupka.

"Nadležna tijela stranke ovu će okolnost vrlo brzo raspraviti i donijeti odgovarajuće odluke", dodao je Pupovac. Pritom se ispričao što ranije nije odgovarao na pozive jer je, kako kaže, bio na putu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.