Putin bi išao u Tursku, ali želi da ga prate ruski borbeni avioni

Foto: EPA

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su u tijeku pripreme kako bi predsjednik Vladimir Putin mogao posjetiti Tursku, gdje bi održao razgovore s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Peskov je također izrazio nadu da će Putin i Erdoğan imati priliku održati razgovore na marginama predstojećeg summita BRICS-a, koji će se održati u ruskom gradu Kazanu, prenosi Reuters.

Odgađao posjete

Od prošle godine ruski predsjednik Vladimir Putin nekoliko je puta odgodio službene posjete Turskoj.

Dužnosnici su naveli različite razloge za odgode. Neki su tvrdili da Putin otkako je započeo rat u Ukrajini izbjegava posjete zemljama koje nisu bile dio Sovjetskog Saveza, dok su drugi to pripisali održavanju ruskih izbora ranije ove godine.

Međutim, izvori upoznati s ruskim stavovima izjavili su za Middle East Eye da su Putinovi uvjeti za posjet Ankari glavni razlog stalnih odgoda.

Naime, prema tim izvorima, Putin želi doći u Tursku uz pratnju ruskih borbenih zrakoplova jer se vjerojatno boji da bi Ukrajinci mogli srušiti njegov zrakoplov.

Zahtjev Moskve da Putin putuje uz pratnju ruskih borbenih zrakoplova, s mogućnošću da ih čak iskrca na turskom teritoriju, stvara dodatne komplikacije. Sustavi protuzračne obrane NATO-a u Turskoj mogli bi takve zrakoplove percipirati kao potencijalne neprijateljske ciljeve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.