Putin ga pustio u sklopu povijesne razmjene sa Zapadom, a on sad želi nazad u Rusiju

Foto: EPA

Jedan od najistaknutijih ruskih disidenata, koji je prošlog tjedna oslobođen u povijesnoj razmjeni zarobljenika, tvrdi kako ga je Moskva protjerala bez njegova pristanka i da je izvršila diplomatski pritisak kako bi pokušala osigurati jamstva da se nikada neće vratiti.

Ilja Jašin bio je dio najveće zatvorske razmjene od hladnog rata. Kremlj je tom prilikom dobio ubojicu, nekoliko špijuna i drugih Rusa zatvorenih diljem Europe u zamjenu za oslobađanje osam stranih državljana ili osoba s dvojnim državljanstvom te osam ruskih disidenata.

Iako je razmjena dočekana s oduševljenjem u Washingtonu, dijelom zbog oslobođenja reportera Evana Gershkovicha i bivšeg marinca Paula Whelana, ostavila je gorak okus među oslobođenim disidentima. Jašin tvrdi kako je odveden protiv svoje volje. 

Služio kaznu od osam i pol godina zatvora

Na tiskovnoj konferenciji u petak Jašin je pročitao izjavu koju je, kako je rekao, predao zatvorskim vlastima prije zamjene. "Kao ruski državljanin, potvrđujem da ne dajem dopuštenje da me se pošalje izvan Rusije", stoji u izjavi. Kasnije je naglasio da je Kremlj izvršio pritisak na Njemačku kako bi dobio jamstva da se on nikada neće vratiti na rusko tlo.  

"Naravno da Nijemci nisu mogli dati to jamstvo. Ja sam slobodna osoba i mogu u svakom trenutku letjeti kamo god želim", naveo je. Jašin, koji je nakon smrti Alekseja Navalnog bio među najistaknutijim kritičarima Kremlja koji su ostali u Rusiji, služio je kaznu od osam i pol godina zatvora jer je osudio ratne zločine Moskve u Ukrajini.

I prije zatvaranja i nakon toga bio je glasan u vezi s opredijeljenošću da ostane u Rusiji, što smatra dijelom svoje borbe protiv Putinova režima, inzistirajući na tome da je njegovo pravo rođenjem ostati u svojoj domovini, čak i ako to znači u ćeliji.

Otkako je stigao u Njemačku, Jašin nije skrivao frustraciju što je uključen u razmjenu umjesto drugih, koji još čame u ruskim zatvorima i koji pate od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput moskovskog političara Alekseja Gorinova, koji ima kroničnu bolest pluća.

Scholz suočen s kritikama

Jašin je napomenuo kako je bila njemačka inicijativa da ga se uključi na popis onih koje želi osloboditi kako bi dogovor dobio dodatnu težinu. Glasnogovornik njemačke vlade nije htio odgovoriti na upit Politica je li Rusija tražila jamstva kako bi spriječila povratak puštenih oporbenih političara u Moskvu.

Njemačke vlasti, a posebno njemački kancelar Olaf Scholz, suočili su se s kritikama kod kuće zbog puštanja Vadima Krasikova. Krasikov je agent FSB-a koji je služio doživotnu kaznu zatvora za ubojstvo u Njemačkoj. No Scholz je branio svoju odluku, rekavši da je "odmjerena u odnosu na slobodu i opasnost po život nevinih ljudi zatvorenih u Rusiji te onih koji su nepravedno zatvoreni iz političkih razloga".

Sa Scholzom se složio i Vladimir Kara-Murza, poznati kritičar Kremlja koji je bio među oslobođenima. Kara-Murza je kazao kako je razmjena "spasila 16 života". Slanjem svojih najžešćih kritičara u inozemstvo Kremlj se riješio glavobolje. 

Ruske vlasti tjeraju kritičare da napuste zemlju 

Najmanje četvero od osmero oslobođenih - uključujući oporbene ličnosti Kara-Murzu i aktivista Andreja Pivovarova, bivšu zaposlenicu Navalnog Kseniju Fadejevu i povjesničara Olega Orlova - rekli su da su odvedeni iz ćelija i dovedeni u Njemačku bez svoga odobrenja.

Nekoliko ih je također potvrdilo da su ruske vlasti zadržale njihove strane putne isprave, vjerojatno kako bi im otežale legalni povratak u Rusiju. Međutim, Jašin je jedini od oslobođenih zatvorenika koji je nedvosmisleno potvrdio da se želi vratiti u Rusiju. U ruskim političkim krugovima rašireno je uvjerenje da je vođenje političke bitke protiv Kremlja iz egzila izgubljen slučaj.

Umjesto da provode masovna uhićenja, kao u staljinističko doba, ruske vlasti tjeraju kritičare da napuste zemlju i potiču ih da tamo ostanu, primjerice, pokretanjem kaznenog postupka protiv njih. To se dogodilo i Navalnom koji je, nakon što se uspješno oporavio od trovanja u Njemačkoj, bio upozoren da će biti uhićen ako odleti natrag u Moskvu, ali je to ipak učinio 2021. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.