Putin je prekršio obećanje. "Što su dečki mogli, ići lopatama na Ukrajince?"

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na početku rata obećao svojim sugrađanima da ročnici neće biti uključeni u borbe. Međutim, dok Moskva pokušava obuzdati ukrajinsko napredovanje dublje u ruski teritorij, obitelji mladih vojnika raspoređenih u tom području dižu uzbunu zbog svojih najmilijih.

Poruke podijeljene na ruskim Telegram kanalima i drugim društvenim medijima tijekom proteklih nekoliko dana otkrile su koliko je Moskva bila nespremna za ovakvu vrstu napada. Ruska vojska je za obranu granice zadužila loše obučene i neiskusne vojnike. 

"Kad su tenkovi u 3 sata ujutro prešli granicu, tamo su bili samo ročnici koji su se branili. Moj sin je kasnije nazvao i rekao: 'Mama, u šoku smo'", napisala je na Telegramu Olga, majka ročnika koji se nalazi u Kurskoj oblasti. 

Pojavila se i peticija

Raspoređivanje vojnih obveznika škakljivo je pitanje u Rusiji, djelomično zbog Putinovih opetovanih obećanja da ih neće slati u borbu, ali i zbog činjenice da su majke i supruge vojnika tradicionalno bile utjecajan glas u zemlji u kojoj neslaganje gotovo da i ne postoji, piše CNN.

Neovisna ruska novinska kuća Verstka objavila je intervju s Natalijom Appel, bakom ruskog ročnika koji je služio u Kurskoj oblasti i sada ga se smatra nestalim. Natalija je ispričala da je njezin unuk Vladislav bez ikakvog oružja bio stacioniran u selu udaljenom 500 metara od granice. 

"Što su dečki mogli učiniti? Ići lopatom protiv ukrajinskih vojnika?" upitala je. Na internetu se pojavila peticija kojom se poziva Putina da ukloni ročnike iz tog područja. 

Sirski: Osvojili smo 82 naselja

Činjenica da se Rusija oslanjala na ročnike za obranu granice vjerojatno je razlog zašto su ukrajinske snage uspjele napredovati na ruski teritorij s tako očiglednom lakoćom kada su prvi put pokrenule upad prošlog utorka. Zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da su ukrajinske snage napredovale 35 kilometara kroz rusku obranu od početka upada.

"Preuzeli smo kontrolu nad 1150 četvornih kilometara teritorija i 82 naselja", izvijestio je Sirski ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog prije dva dana. 

Svi zdravi muškarci u Rusiji podliježu vojnoj obvezi i ako budu unovačeni, dužni su služiti jednu godinu u vojsci. Vojska ove zemlje obično provodi dva novačenja godišnje, jedno u proljeće i jedno ujesen, regrutirajući svaki put više od 100.000 mladića. Izbjegavanje vojnog roka je kazneno djelo i podliježe zatvorskoj kazni. 

Putin prošle godine povisio dobnu granicu za regrutaciju

I ranije se raspravljalo o odnosu prema ročnicima. Tijekom sovjetskog rata u Afganistanu 1980-ih i ruskog rata u odcijepljenoj republici Čečeniji majke ročnika mobilizirale su se u kampanji protiv zlostavljanja ročnika.

Dok je rusko civilno društvo pod Putinom uvelike oslabljeno, tretman ročnika i dalje je osjetljivo pitanje za obitelji. Izbjegavanje regrutacije lakše je sinovima bogatijih i politički privilegiranih.

Prošle je godine Putin naredio da se dobna granica za regrutaciju povisi za tri godine, na 30 godina, tako da mogu biti mobilizirani svi između 18 i 30. Za razliku od profesionalnih vojnika, ročnici prolaze samo ograničenu obuku prije nego što budu poslani na svoja radna mjesta jer zakon zabranjuje njihovo upućivanje u inozemstvo i nije im namijenjeno sudjelovanje u borbenim operacijama.

Moskva šalje nove snage u pomoć

Rusija je često stacionirala ročnike duž svojih dugih granica, ne očekujući da će ikada biti napadnuti. Ali kada je Ukrajina pokrenula svoj nedavni iznenadni upad, ti su se ročnici našli na prvoj liniji, potpuno nespremni za obranu. 

U zakašnjelom pokušaju da se suprotstavi ukrajinskom upadu, čini se da je Rusija poslala nekoliko tisuća vojnika s okupiranog teritorija unutar Ukrajine u pomoć, izjavila su dva visoka američka dužnosnika za CNN.

"Očito je da Putin i ruska vojska preusmjeravaju neke resurse, neke jedinice, prema Kurskoj oblasti kako bi se suprotstavili onome što Ukrajinci rade", rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Osim premještanja snaga iz Ukrajine, Rusija je također poslala osoblje iz Lenjingradskog vojnog okruga i Kalinjingrada da pomogne u obrani Kurske oblasti, naveo je neimenovani visoki američki dužnosnik. 

Nije prvi put da se ročnici bore protiv Ukrajinaca

Čini se da su barem neki vojni obveznici zarobljeni i dovedeni u Ukrajinu. Zelenski je ranije ovog tjedna potvrdio da kijevske snage uzimaju ratne zarobljenike dok nastavljaju napredovati. Ukrajinska vojska također je objavila nekoliko videa i fotografija muškaraca, tvrdeći da se radi o zarobljenim ruskim vojnicima. 

Ipak, ovo nije prvi put da je otkriveno kako se ruski ročnici bore u Putinovom ratu protiv Ukrajine. Ubrzo nakon što je Rusija pokrenula invaziju punog opsega u veljači 2022., rusko ministarstvo obrane priznalo je da su ročnici "otkriveni" u Ukrajini, nakon što je Kijev objavio da neki od ratnih zarobljenika koje je preuzeo nisu bili profesionalni vojnici.

Ruska vojska tada je tvrdila da su ročnici povučeni i vraćeni u Rusiju. Rečeno je da je zapovjednik odgovoran za njihovo raspoređivanje kažnjen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.