Putin naredio da se broj vojnika poveća na 1.5 milijuna

Ilustracija: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je naredio vojsci zemlje da poveća broj svojih vojnika za 180.000 na ukupno 1.5 milijuna, u trenutku dok vojna operacija Moskve u Ukrajini traje više od dvije i pol godine.

Putinov dekret, objavljen na službenoj vladinoj web stranici, stupit će na snagu 1. prosinca. Njime se ukupni broj ruskog vojnog osoblja utvrđuje na gotovo 2.4 milijuna, uključujući 1.5 milijuna vojnika, te naređuje vladi da osigura potrebna sredstva.

Prethodno povećanje broja ruskih vojnika dogodilo se prošlog prosinca, kada je Putinov dekret postavio ukupan broj ruskog vojnog osoblja na oko 2.2 milijuna, uključujući 1.32 milijuna vojnika. Najsposobnije ruske snage provode ofenzivu u istočnoj Ukrajini, gdje su ostvarile postupne, ali postojane uspjehe u posljednjih nekoliko mjeseci, piše Associated Press.

Mobilizacija provedena prije dvije godine

U lipnju je Putin procijenio broj vojnika uključenih u ono što Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini na gotovo 700.000. Nakon što su pozvale 300.000 rezervista uoči ukrajinske protuofenzive u jesen 2022., ruske su vlasti prešle na popunjavanje redova vojnika koji se bore u Ukrajini dobrovoljcima, koji su privučeni relativno visokim plaćama.

Mnogi komentatori primijetili su da Kremlj nije bio voljan pozvati više rezervista, strahujući od domaće destabilizacije poput one koja se dogodila 2022. kada su stotine tisuća pobjegle iz Rusije kako bi izbjegli slanje u borbu. Manjak vojnog osoblja naširoko se navodi kao ključni razlog uspjeha ukrajinskog upada u rusku regiju Kursk pokrenutog 6. kolovoza.

Kremlj je nastojao izbjeći preraspodjelu snaga iz istočne Ukrajine i oslanjao se na pojačanja iz drugih područja kako bi zaustavio ukrajinski prodor. Rusko ministarstvo obrane danas je izvijestilo da je od ukrajinskih snaga preuzelo kontrolu nad još dva sela u regiji Kursk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.