Putin pohvalio njemački krajnje desni AfD, Scholz: Sramota

Foto: EPA

Njemački kancelar Olaf Scholz opisao je u četvrtak pohvale ruskog predsjednika Vladimira Putina krajnje desnoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) kao "sramotne".

"Sramotno je što ste dobili takvu pohvalu od ruskog predsjednika“, rekao je kancelar u Bundestagu, donjem domu njemačkog parlamenta, nakon upadica članova AfD-a. "Vi ste se za to potrudili, a građani će znati što da misle o tome", dodao je.

Putin: Ne vidim znakove neonacizma u postupcima AfD-a

Putin je u srijedu rekao da će "surađivati sa svima onima koji žele surađivati s Rusijom", uključujući AfD, uz koji se veže niz skandala koji povezuju njegove glavne kandidate za ovotjedne izbore za Europski parlament s Moskvom.

Na konferenciji za novinare u Sankt Peterburgu s velikim međunarodnim novinskim agencijama, uključujući dpa, Putin je rekao da ne vidi "znakove neonacizma u postupcima AfD-a". "Ne vidimo ništa zabrinjavajuće", dodao je odgovarajući na pitanje o protuustavnim tendencijama stranke.

AfD dosegao 20 posto glasova zbog nezadovoljstva Scholzovom koalicijom

Iako Rusija i AfD nemaju "sustavne odnose", Moskva bi podržala svakoga tko želi normalne veze s Rusijom, rekao je Putin. Predsjednici AfD-a Tino Chrupalla i Alice Weidel suočili su se s kritikama zbog posjeta Rusiji prije nego što je Putin započeo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Prema nacionalnim anketama u Njemačkoj, AfD je nedavno dosegao 20 posto glasova zbog nezadovoljstva Scholzovom trostranačkom koalicijom, ali novo istraživanje pokazuje da je potpora AfD-u pala ispod 16 posto u posljednjem tjednu predizborne kampanje nakon niza kontroverzi.

Na razini savezne države Tiringije, kao i u susjednim državama Saskoj i Saska-Anhaltu, AfD je proglašen krajnje desnom ekstremističkom strankom. Na nacionalnoj razini njemačka obavještajna agencija smatra njemačku oporbenu stranku krajnje desnom ekstremističkom strankom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.