Putin smijenio jednog od svojih najmoćnijih ljudi, zadržat će ga u Vijeću sigurnosti

Foto: EPA

Predsjednik Vladimir Putin zadržat će degradiranog saveznika Nikolaja Patruševa u najvišem ruskom savjetodavnom sigurnosnom tijelu, navodi se u dekretu objavljenom u ponedjeljak.

U jednom od najšokantnijih poteza u svibanjskoj rekonstrukciji svog okruženja i vlade, Putin je premjestio Patruševa s pozicije šefa državne sigurnosti, koju je obnašao 16 godina, na poziciju bez praktički ikakve moći - da nadgleda brodogradnju kao pomoćnik Kremlja.

Bez ikakvog objašnjenja za degradaciju, Putin je potaknuo medijske i diplomatske spekulacije o tome što će se dogoditi s hladnoratovskim ratnikom koji je osmislio strategiju nacionalne sigurnosti Kremlja, koji se godinama smatra jednom od najmoćnijih osoba u Rusiji, i što to znači za smjer Rusije.

Patrušev, bivši direktor ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) iz Sankt-Peterburga, gdje je Putin rođen, svojedobno je slao osjetljive signale Kremlja i Kinezima i Amerikancima.

"Patruševljev sljedeći položaj bit će važan odraz Putinove namjere"

Također, 72-godišnjem dužnosniku se pripisuje pomoć u iskorjenjivanju ideoloških temelja najvećeg sukoba Rusije sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine.

"Uzimajući u obzir njegovu važnost za stabilnost Putinova režima i Putinovu dugogodišnju tendenciju da uravnoteži ruske silovike (moćnike s političkim utjecajem), Patruševljev sljedeći položaj bit će važan odraz Putinove namjere", pišu analitičari Instituta za proučavanje rata, navodi se u izvješću iz svibnja.

Rusko Vijeće sigurnosti, kojim predsjeda Putin, savjetodavno je tijelo Kremlja odgovorno za upravljanje i integraciju politike nacionalne sigurnosti. Nema izravnu vlast nad ruskim sigurnosnim agencijama i ministarstvima.

U dekretu objavljenom u ponedjeljak na vladinom webu Putin je također imenovao novog ruskog ministra obrane Andreja Belousova za stalnog člana Vijeća sigurnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.