I Erdogan stigao u Rusiju. Kremlj: Članstvo u NATO-u nije problem, Turci mogu u BRICS

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je summit BRICS-a u Kazanu, u ruskoj Republici Tatarstanu, pozdravivši uspon "multipolarnog svijeta". Putin tim summitom želi demonstrirati neuspjeh zapadne politike gospodarskih sankcija i diplomatske izolacije njegove zemlje od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Namjerava također prokazati ono što Rusija i Kina opisuju kao zapadnu "hegemoniju" u međunarodnim odnosima, u prvom redu američku. Čelnicima desetak zemalja BRICS-a, među kojima su kineski predsjednik Xi Jinping i indijski premijer Narendra Modi, Putin je objasnio da će razgovarati o "najhitnijim pitanjima", među kojima je "rješavanje regionalnih sukoba". 

Ukrajinski šef diplomacije: Guterres je pogriješio

"U tijeku je proces uspostave multipolarnog svijeta, dinamičan i nepovratan", istaknuo je. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je danas stigao u Kazan, razgovarat će sutra s Putinom o Ukrajini, objavio je Kremlj. UN nije službeno potvrdio taj sastanak, ali je jučer objavio da će Guterres razgovarati s "velikim brojem čelnika koji sudjeluju na summitu".

To će biti njihov prvi sastanak u Rusiji od travnja 2022. "Glavni tajnik potvrdit će svoja dobro poznata stajališta o ratu u Ukrajini i uvjetima za pravedan mir utemeljen na Povelji i rezolucijama UN-a i međunarodnom pravu", rekao je njegov glasnogovornik Farha Hak.

Guterres često ističe da za rusku aneksiju ukrajinskih regija "nema mjesta u modernom svijetu". Ukrajinski ministar vanjskih poslova ocijenio je u ponedjeljak da je Guterres pogriješio prihvativši posjet Kazanu. "To će samo naštetiti ugledu UN-a", objavio je na X-u. 

Turska nije članica BRICS-a

Putin je jučer imao niz bilateralnih sastanaka, u prvom redu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i indijskim premijerom Narendrom Modijem. Te zemlje nisu osudile invaziju na Ukrajinu ni aneksiju ukrajinskih teritorija. Putin se danas treba sastati s venezuelskim i iranskim predsjednikom Nicolasom Madurom i Masudom Pezeškianom.

Za danas je predviđen i bilateralni sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turska nije članica BRICS-a, ali je članica NATO-a i ima složene odnose i s Moskvom i sa Zapadom. Početkom rujna nagovijestila je da bi se mogla pridružiti BRICS-u, prije svega iz ekonomskih razloga, prema analitičarima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je danas da tursko članstvo u NATO-u nije prepreka da se zemlja priključi BRICS-u ako Ankara tako odluči, prenijela je agencija TASS. BRICS su 2009. osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a 2010. pridružila im se Južnoafrička Republika. Ove godine pridružili su im se Etiopija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.