Putin: Zelenski je sramota za židovski narod, mogli smo uništiti centar Kijeva

Foto: Profimedia

ODGOVARAJUĆI na pitanja novinara na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu, ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno je pribjegao prozirnoj propagandi u kojoj optužuje Ukrajinu za rusku invaziju. Unatoč aneksiji Krima 2014. godine i podršci proruskim separatističkim snagama u Donjecku, Putin je svoj napad na Ukrajinu prikazao kao nešto na što je bio prisiljen.

"Rat u Ukrajini pokrenuo je ukrajinski režim uz podršku svojih zapadnih sponzora 2014. godine", izjavio je pa dodao: "Bombardiranje je tada započelo u Donbasu - to je rat."

"Zelenski je sramota za Židove"

"Bio sam prisiljen koristiti oružane snage kao odgovor na zahtjev Donjecka kako bih zaustavio ovu oružanu operaciju", rekao je Putin. Putin je dodao da zapadne zemlje nastavljaju "činiti sve da bi osigurale taktički poraz Rusije na bojnom polju".

Dodao je da Ukrajina na bojnom polju nije postigla nikakav uspjeh te da nema "nikakve sumnje" da će još zapadne vojne opreme biti uništeno u zemlji. Putin je i napao židovsko naslijeđe Volodimira Zelenskog, tvrdeći da je "sramota za židovski narod".

"Postoji ozbiljna opasnost od uvlačenja NATO-a u rat"

Govoreći o eskalaciji rata, Putin kaže da postoji "ozbiljna opasnost" da bi NATO mogao biti još više uvučen u sukob i da nema "nikakve sumnje" da zapadni tenkovi već "gore" u Ukrajini.

Govoreći o napadima na rusku granicu, kaže da njegove trupe mogu uništiti dijelove centra Kijeva kao odgovor, ali je iz "raznih razloga" odlučio to ne učiniti. Opisuje napade preko granice, za koje Ukrajina niječe odgovornost, kao pokušaje da se ruske snage odvrate od drugih frontova.

"Nema potrebe za korištenjem nuklearnog oružja"

Rekao je da Rusija "teoretski" može koristiti nuklearno oružje ako postoji prijetnja njenom teritorijalnom integritetu ili postojanju, ali da to nije potrebno.

"Nuklearno oružje stvoreno je kako bi osiguralo našu sigurnost u najširem smislu te riječi i postojanje ruske države, ali mi... nemamo takvu potrebu (za njegovom uporabom)", dodao je

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.