Širi se teorija o vezi kriptoprevaranta i Ukrajine. Istina ili proruska propaganda?

Foto: EPA/Profimedia

RUSKA industrija oružja nije se baš iskazala od početka agresije na Ukrajinu, ali zato ruska industrija lažnih vijesti i propagande o ratu premašuje proizvodne kvote, uz svesrdnu pomoć kooperanata iz zapadnih zemalja. Tako je posljednjih dana društvene mreže preplavila nova, tko zna koja po redu teorija zavjere s ciljem demoniziranja Ukrajine i okretanja zapadne javnosti protiv podrške toj zemlji. 

Za razliku od drugih takvih teorija, prema kojima Ukrajinom vladaju nacisti koji iskorištavaju Zapad i pokušavaju ga uvući u Treći svjetski rat s Rusijom, ova predstavlja Ukrajinu kao zapadnu koloniju i praonicu novca. 

Taj narativ sam po sebi nije nov - apologeti režima Vladimira Putina već neko vrijeme, bez dokaza, tvrde da su deseci milijardi dolara u vojnoj i humanitarnoj pomoći, prije svega iz SAD-a, nekakva tajna operacija pranja novca. 

Proruski desničari "otkrili" vezu između Bidena, Zelenskog i osramoćenog kriptomagnata

Prema novoj maštovitoj teoriji, američki i ukrajinski predsjednik, Joe Biden i Volodimir Zelenski, povezani su u golemom lancu pranja novca preko kriptovaluta.

Materijal za izgradnju te teorije došao je sa skandalom iz kontroverznog svijeta kriptovaluta. FTX, treća najveća platforma za trgovinu kriptovalutama ili "kriptomjenjačnica" na svijetu, propala je gotovo preko noći, a njen osnivač i vlasnik, 30-godišnji Amerikanac Sam Bankman-Fried, u jednako kratkom je roku ostao bez 94% svog bogatstva. 

Prije bankrota FTX-a bio je, naime, "težak" nekih 16 milijardi dolara, a tržišna vrijednost FTX-a, kojem je inače sjedište prijavljeno u Bahamima, u siječnju je bila procijenjena na 32 milijarde dolara.

Onda je prošlog tjedna otkriće da je Bankman-Fried koristio sredstva korisnika FTX-a kao temelj za kapital svoje druge tvrtke, fonda za rizične investicije Alameda Research, preko FTX-ovog kriptotokena FTT-a, pokrenulo lavinu paničnog povlačenja sredstava iz FTX-a.

>> Najveći kriminal u povijesti kriptovaluta. Evo kako se sve dogodilo

O propasti FTX-a smo već opsežno pisali, ali ukratko - korisnici su povukli više od 6 milijardi s platforme, tvrtka je prijavila bankrot nakon što ju je konkurentska tvrtka Binance odbila izvući, a našla se i pod istragom ministarstva pravosuđa SAD-a, Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) i Komisije za trgovinu ročnicama robe (CFTC). 

Bankman-Fried je bio veliki donator Bidena i demokrata

Stotine tisuća korisnika i dalje traže svoja sredstva, a pitanje je hoće li ih ikad dobiti. Sve upućuje na to da je mladi Bankman-Fried zaista jedan od većih financijskih prevaranata ovog stoljeća, u rangu s Berniejem Madoffom ili Elizabeth Holmes, osnivačicom Theranosa. 

No dva detalja iz ove mučne priče poslužila su kao podloga za gorespomenutu teoriju koju su proširili brojni desničari i simpatizeri Putina, kao i zagovornici kriptovaluta na društvenim mrežama. Brzo su je prihvatili i proširili i konzervativni američki mediji poput Fox Newsa, koristeći je kao idealnu priliku za napad na Bidena i vladajuću Demokratsku stranku.

Prvi je činjenica da je Bankman-Fried bio drugi najveći donator u predizbornoj kampanji Bidena 2020. - osobno je donirao 5.2 milijuna dolara, odmah iza milijardera i bivšeg demokratskog kandidata za predsjednika Michaela Bloomberga. 

Direktor FTX-a je u predizbornoj kampanji za američke izbore ove godine ukupno donirao oko 39 milijuna dolara. Ovog puta je jedini veći donator od njega bio milijarder George Soros, inače omiljena meta desničarskih teorija zavjere.

On sam je, doduše, 5. studenog u objavi na Twitteru izjavio da je "bio značajan donator i u demokratskim i u republikanskim predizborima" te da mu je cilj bila "podrška konstruktivnim kandidatima s obje strane kako bi se spriječile pandemije i potakla dvostranačka klima u Washingtonu i kako bi radio s njima na podršci financiranja bez dopuštenja (drugi naziv za transakcije preko tehnologije blockchain koju koriste kriptovalute, op.a.)".

Iako je Bankman-Fried donirao i republikanskim organizacijama, donacije demokratima čine veliku većinu njegovih ukupnih donacija ove godine. Usto, njegov poslovni partner i suosnivač FTX-a Ryan Salema izdašno je donirao republikanske političke organizacije. 

FTX s ukrajinskom vladom pokrenuo kampanju za donacije

Čini se da su njih dvojica koristila prokušanu taktiku velikih tvrtki i velikih poduzetnika - doniraju i jednoj i drugoj dominantnoj stranci kako bi osigurali naklonjenost vlasti bez obzira tko pobijedi, što je možda nemoralno, ali nije ilegalno. 

Drugi detalj koji je bitan za ovu priču je činjenica da je FTX u ožujku, na početku ruske invazije na Ukrajinu, sklopio partnerstvo s ukrajinskim ministarstvom za digitalnu transformaciju pri pokretanju zajedničke stranice za prikupljanje donacije u obliku kriptovaluta za vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, nazvane Aid for Ukraine. 

Idući korak proruskih propagandista je ključna podvala: povezali su Bankman-Friedove donacije Demokratskoj stranci, posredništvo FTX-a u doniranju trećih osoba Ukrajini i američku vojnu i financijsku pomoć Ukrajini, iako nema nikakvih konkretnih dokaza da je to troje međusobno povezano.

Eric Matheny, jedan od nebrojenih korisnika koji promiču ovu dramatičnu optužbu na društvenim mrežama, sažeo je to na sljedeći način na Instagramu: "Američki porezni dolari otišli su u Ukrajinu u obliku vojne i humanitarne pomoći. Ukrajina se udružila s FTX-om i uložila je velika sredstva. Osnivač/izvršni direktor FTX-a bio je 2. najveći donator Demokratskoj stranci, PAC-ovima i kandidatima...FTX je bio posrednik u pranju novca."

Drugi su iskoristili grafički prikaz, poput američkog glumca i komičara Terrencea K. Williamsa, koji je grafikon popratio opisom: "Joe Biden i Zelenski su prali novac. Biden je financirao Ukrajinu. Ukrajina financira FTX. FTX je financirao demokrate milijunima."

"Krug pranja novca" kojem nedostaje ključna karika

"Opozvali su Trumpa zbog telefonskog poziva, trebali bi sada ispratiti Bidena iz ureda i moramo odmah prekinuti veze s Ukrajinom!" dodao je. Sličnu grafiku objavila je i stranica američke Libertarijanske stranke. 

"Krug pranja novca demokrati-Ukrajina-FTX vrsta je priče koja bi dobila Pulitzerovu nagradu za Washington Post onda kad je bilo koji od njih nešto značio. Sada će to u najboljem slučaju biti samo fusnota na Twitteru", pridružio se insinuacijama i veliki obožavatelj Donalda Trumpa, glumac James Woods, igrajući na klasičnu kartu desnice kao žrtve navodne medijske pristranosti.

Stranica Gateway Pundit, notorna po desničarskoj propagandi i lažnim vijestima, otišla je još dalje i objavila "prijelomnu ekskluzivu" s naslovom: "Deseci milijardi američkih dolara prebačeni su u Ukrajinu, a zatim su pomoću FTX kriptovalute sredstva oprana natrag demokratima u SAD-u."

Ukrajina nije ulagala u FTX

Postoji samo jedan problem, odnosno slaba karika u ovom naizgled uvjerljivom lancu: Ukrajina nije financirala FTX. Zajedničko pokretanje stranice za donacije kriptovaluta i njihovu konverziju u konvencionalni novac nije ulaganje u FTX, što bi trebalo biti jasno svakome tko je iole financijski pismen. 

Prema službenim podacima, donatori su preko ove zajedničke stranice donirali Ukrajini više od 60 milijuna dolara u bitcoinu, ethereumu, solani i drugim kriptovalutama, koje su nakon konverzije prebačene na račun Nacionalne banke Ukrajine. Nema nikakvih naznaka da je taj novac potom prebačen natrag FTX-u niti su teoretičari zavjera opisali kako se to moglo dogoditi. 

Taj su korak naprosto preskočili, očekujući da će im lakovjerni pratitelji vjerovati na riječ - iako je na stranici naveden egzaktni popis na što su donacije utrošene, od dronova do vojnih prsluka i kaciga.

"Zašto, zaboga, američki porezni obveznici usmjeravaju desetke milijardi dolara u Ukrajinu kako bi se mogli boriti protiv Rusije i zašto bi oni, zaboga, bili umiješani, ukrajinska vlada, u ovu sada propalu mjenjačnicu kriptovaluta, moramo znati. Zašto se, zaboga, zemlja u ratu bavila kriptovalutom za koju svi znaju da je sumnjiva?" zapitala se kolumnistica New York Posta Miranda Devine u gostovanju u emisiji Tuckera Carlsona na Fox Newsu.

Carlsona je u toj epizodi na mjestu voditelja mijenjala bivša predsjednička kandidatkinja Tulsi Gabbard. I Carlson i Gabbard poznati su po širenju antiukrajinske i proruske propagande.

Paranoične konstrukcije s proputinovske desnice

No čak je i Fox News u članku pokazao minimum novinarskog integriteta i prenio demanti ukrajinskog zamjenika ministra za digitalnu transformaciju Aleksa Bornjakova. 

"Kriptozaklada za prikupljanje sredstava AidForUkraine koristila je FTX za konverziju kriptodonacija u fiat (konvencionalni novac) u ožujku. Ukrajinska vlada nikada nije uložila sredstva u FTX. Cijeli narativ da je Ukrajina navodno uložila u FTX, koji je donirao novac demokratima, je besmislica, iskreno", napisao je Bornjakov u objavi na Twitteru u ponedjeljak.

Još jedan partner u ovoj kampanji bila je ukrajinska kriptomjenjačnica Kuna, čiji je direktor Michael Chobanyan za kriptoportal Coindesk rekao kako je uloga FTX-a bila naprosto konverzija u gotovinu. 

A odgovor na pitanje zašto bi se ukrajinska vlada bavila kriptovalutama usred rata sam se nameće: zato što je u ratu i pokušava privući donacije i druge oblike pomoći na sve načine na koje može.

Iako bi trebalo biti nebitno, židovsko porijeklo Bankman-Frieda također je dalo ovoj teoriji zavjere dodatnu antisemitsku dimenziju, baš kao što je to slučaj sa Sorošem ili Zelenskim.

Prema ovoj mržnjom obojanoj konstrukciji, dvojica Židova su se urotila da bi prala novce za američku vladajuću stranku. Ironija je što oni koji promiču ovakve optužbe bez dokaza često u isto vrijeme opisuju demokratski izabranu vlast u Kijevu kao nacistički režim. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.