Rusija reagirala na napad na Krim. Putinov saveznik bijesan: SAD će gorjeti u vatri

NAJMANJE pet osoba je poginulo, a više od 100 je ozlijeđeno kada su jučer krhotine projektila pale po ljudima na plaži tijekom ukrajinskog napada na Sevastopolj na Krimu, poluotoku koji je Rusija ilegalno anektirala 2014. "Nažalost, trenutno za sada imamo 124 žrtve i troje mrtve djece", naveo je na Telegramu guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev. 

Bivši ruski predsjednik i aktualni zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti upozorio je jučer da će Sjedinjene Države gorjeti u "zemaljskoj vatri." "Gadovi iz SAD-a snabdijevaju Banderine pristaše projektilima s kazetnim glavama i pomažu im da stignu do cilja", napisao je Medvedev na Telegramu, a prenosi Newsweek

"Svi će oni gorjeti u paklu"

"A gadovi u Kijevu su odabrali plažu na koju dolaze civili kao metu i stisnuli gumb. Svi će oni gorjeti u paklu. Ne samo u svetoj vatri već, nadam se, i ranije - u zemaljskoj vatri. To što se dogodilo nije bila vojna akcija, već podli teroristički napad na naš narod, počinjen na pravoslavni praznik", dodao je Medvedev. 

"Slično vrijedi i za masakr u Dagestanu, koji su proveli ekstremisti. Za nas nema razlike između američke vlasti, banderovskog režima i ludih fanatika. Moja najdublja sućut obiteljima žrtava", navodi Medvedev.

Stepan Bandera, kojeg su prije više od 60 godina ubile sovjetske tajne službe u Zapadnoj Njemačkoj, vjerojatno je najpoznatiji ukrajinski nacionalist. Njegovo ime postalo je simbol mnogo prije sveobuhvatnog rata koji Rusija od 24. veljače vodi protiv Ukrajine. 

Za dio ukrajinskog društva Bandera je heroj i uzor. Za rusku propagandu je on neprijatelj za čije sljedbenike već desetljećima nema lovostaja. Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini smatraju da je Bandera bio fašistički saveznik Adolfa Hitlera. 

"Odgovornost je na Washingtonu. Ovo neće ostati bez odgovora" 

O napadu na Krim se oglasilo i rusko ministarstvo obrane. "Odgovornost za namjerno izveden raketni napad na civile u Sevastopolju, krimskome gradu, prvenstveno je na Washingtonu, koji je isporučio to oružje Ukrajini, ali i na vlastima u Kijevu", stoji u priopćenju ruskog ministarstva obrane. "No takve akcije neće ostati bez odgovora", dodali su. 

U travnju je Washington objavio da je u Ukrajinu poslao projektile ATACMS. Kijev ih je dugo tražio od Zapada da bi mogao izvoditi napade i dalje iza crte bojišnice. Ukrajina je u listopadu prvi put upotrijebila američke rakete ATACMS protiv Rusije, no ove koje su joj nedavno poslane imaju veći domet - i do 300 km. 

Ukrajinske vlasti još nisu komentirale napad na ciljeve u Sevastopolju, lučkom gradu koji je redovita meta napada, posebice zbog toga što je ondje sjedište ruske Crnomorske flote. Krim je vrlo važno logističko čvorište za rusku vojsku. 

Nije bilo sirene za zračnu uzbunu? 

"Ruska protuzračna obrana je oborila četiri projektila. No tijekom obrane je još jedan odstupio od putanje, pri čemu je bojeva glava eksplodirala u zraku iznad grada", navode ruske vlasti. Napad se dogodio kada su se neki civili vraćali s posla, a neki već otišli na plažu s djecom, kazao je Razvožajev. 

Svjedoci navode da se nije oglasila sirena za zračnu uzbunu koja je upozoravala na napad. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.