Putinu bi se dogovor s Kimom mogao obiti o glavu

Screenshot: Spravdi

Čini se da izvješća o sjevernokorejskim postrojbama koje se bore s ruskim snagama u Ukrajini motiviraju Južnu Koreju da prvi put opskrbi Ukrajince oružjem, što bi moglo biti blagodat za Kijev u teškom ratnom trenutku. Iako je čvrsto povezana sa SAD-om i podržava Ukrajinu, Južna Koreja je do sada odbijala pružiti smrtonosnu pomoć, ali je Kijevu poslala humanitarne pakete i medicinske potrepštine.

Južna Koreja je isporučivala oružje zemljama koje opskrbljuju Ukrajinu opremom i streljivom, poput SAD-a, ali u utorak je Seul objavio da će poduzimati "postupne mjere" protiv Pjongjanga i Moskve, a jedan je dužnosnik rekao da bi to moglo uključivati "ofenzivno oružje" za Ukrajinu.

To bi označilo značajnu promjenu u korejskoj politici za Seul, i to u trenutku kada Kijev pokušava pronaći streljivo za svoje topničke sustave i sustave protuzračne obrane. Nakon više od dvije i pol godine rata, Kijev i Moskva traže načine da popune svoje umorne redove uoči još jedne teške zime.

"Čini se da je ruski predsjednik Vladimir Putin sve više spreman osloniti se na Sjevernu Koreju što mu je teže regrutirati Ruse da budu topovsko meso u nezakonitom ratu", rekla je izaslanica Ujedinjenog Kraljevstva pri UN-u Barbara Woodward na sastanku Vijeća sigurnosti u ponedjeljak.

 

"Seul neće stajati po strani"

Južna Koreja također je pozvala na trenutno povlačenje sjevernokorejskih trupa, kako je rečeno, iz nelegalne vojne suradnje između Sjeverne Koreje i Rusije. "Seul neće stajati po strani, već će čvrsto odgovoriti u suradnji s međunarodnom zajednicom", rekao je Kim Tae-Hyo, glavni zamjenik južnokorejskog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Južna Koreja duboko je zabrinuta zbog odnosa Rusije i Sjeverne Koreje. Naime, Moskva pomaže Pjongjangu da razvije svoju obrambenu industriju i nuklearne programe, koji bi se mogli koristiti protiv njezinog južnog susjeda.

Rusija je odbacila izvješća o sjevernokorejskim trupama koje se bore za račun Moskve kao lažne vijesti. No glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije to u utorak demantirao, nego nazvao izvješća kontradiktornima.

"Sjeverna Koreja je naš bliski susjed, naš partner i razvijamo naše odnose na svim područjima. To je naše suvereno pravo. To nikoga ne treba brinuti jer ova suradnja nije usmjerena protiv trećih zemalja. Moskva će nastaviti razvijati tu suradnju", rekao je Peskov.

Južnokorejski dužnosnici razmatraju slanje vlastitog osoblja u ratom razorenu Ukrajinu kako bi nadzirali akcije Sjeverne Koreje na tom teritoriju, zasebno je u utorak izvijestila agencija Yonhap pozivajući se na anonimni vladin izvor.

Puno toga nije poznato o razmjerima sjevernokorejske podrške ruskim ratnim naporima, iako su obavještajni podaci iz Ukrajine i Južne Koreje dugo sugerirali da je Pjongjang osigurao značajne isporuke streljiva i projektila, koji su zatim korišteni protiv Ukrajine.

"Očita želja Kremlja da uvjeri Južnu Koreju kako njezina suradnja sa Sjevernom Korejom nije prijetnja Seulu sugerira da je Kremlj i dalje vrlo zabrinut zbog mogućnosti potencijalnog zaokreta Seula prema pružanju Ukrajini potrebne vojne potpore", objavio je u ponedjeljak Institut za proučavanje rata, američki think tank.

 

"Južna Koreja ima ogromne zalihe streljiva"

"Južna Koreja ima ogromne zalihe streljiva i značajnu industriju oružja, što Seul čini jednim od najvećih preostalih izvora opreme koja bi mogla završiti u Ukrajini", rekao je Jacob Parakilas, voditelj istraživanja u obrani i sigurnosti u europskoj podružnici think tanka Rand Corp.

"Točan značaj uvelike ovisi o detaljima koje još ne znamo. Mali broj sjevernokorejskih vojnika koji idu na front vjerojatno nije bitna promjena za Rusiju, a mala simbolična isporuka južnokorejskog oružja nije bitna promjena za Ukrajinu", rekao je Parakilas za Newsweek i dodao:

"Ali to svakako pojačava osjećaj da geopolitičke linije razdvajanja oko rata rastu i postaju sve jače kako se približavamo trećoj godišnjici rata."

Moguće raspoređivanje sjevernokorejskih boraca na bojišnice u Ukrajini ukazuje na rastući očaj u Rusiji, ali također pokazuje da Moskva nije u potpunosti izolirana, smatra James Rogers, direktor istraživanja za think tank Vijeće za geostrategiju sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ako Južna Koreja intervenira na strani Ukrajine, to bi poremetilo rusku inicijativu, rekao je Rogers za Newsweek, te ojačalo veze između Europe i atlantskih i indopacifičkih regija.

Sjevernokorejski vojnici dolaze u Kursk?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošli tjedan da Pjongjang već priprema kontingent od 10.000 vojnika za borbu protiv Ukrajine.

Ravnatelj ukrajinske vojne obavještajne agencije GUR, Kirilo Budanov, sugerirao je da će otprilike četvrtina ovog broja biti isprva poslana u rusku graničnu regiju Kursk, gdje je Ukrajina pokrenula iznenadnu ofenzivu u kolovozu.

Obavještajna agencija Južne Koreje rekla je prošlog petka da je Sjeverna Koreja poslala oko 1500 pripadnika specijalnih snaga u ruski lučki grad Vladivostok, a očekuje se da će uskoro stići još vojnika.

"Očekuje se da će vojnici biti raspoređeni na bojišnicu čim završe obuku za prilagodbu", objavila je južnokorejska Nacionalna obavještajna služba (NIS). Obavještajna agencija je rekla da su sjevernokorejski vojnici bili opremljeni ruskim vojnim uniformama, oružjem ruske proizvodnje i lažnim dokumentima koji ukazuju da dolaze iz nekih regija u Sibiru. Čini se da su se prerušili u ruske vojnike kako bi prikrili svoju nazočnost na bojištu, priopćio je NIS.

Kirilo Budanov smatra da će prvih 2600 sjevernokorejskih vojnika biti poslano u Kursk.

Snimke objavljene na internetu od ruskih i ukrajinskih izvora posljednjih dana pokazuju sjevernokorejske vojnike na ruskom poligonu u dalekoistočnoj Primorskoj regiji, koja graniči sa sjevernokorejskim teritorijem.

Britanska vlada rekla je u utorak kako je vrlo vjerojatno da su stotine vojnika iz Sjeverne Koreje stigle u Rusiju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.