Šokirao je EU, veličao naciste i bio popularan. Skroz pijan je jurio autom i poginuo

Jörg Haider bio je austrijski političar rođen 1950. godine, a ostao je poznat po svojim kontroverznim stavovima. Imao je ključnu ulogu u formiranju moderne desničarske politike dok je bio vođa Slobodarske stranke Austrije. 

Novo lice stranke

Politički uspon doživio je u svojim dvadesetima, kada se istaknuo u omladinskom ogranku stranke. Njegova popularnost je imala konstantan rast, sve dok 1986. nije kulminirala, kada je postao čelnik stranke. U njegovo vrijeme stranka je utrostručila broj zastupničkih mjesta u austrijskom parlamentu. 

Godine 1991. Haider je postao gradonačelnik Klagenfurta, gdje je ostvario značajne političke uspjehe. Njegov populistički stil i naglasak na pitanjima identiteta, nacionalizma i protivljenja imigraciji donijeli su mu veliku popularnost među biračima. U svojoj kampanji je koristio emocionalne i često polarizirajuće poruke koje su pridobile pažnju medija i javnosti.

Bio je kontroverzan zbog svojih tvrdih stavova, naročito po pitanju imigracije, globalizacije i kritika na račun Europske unije. Austrijski narod ponekad bi se priklonio njegovom mišljenju jer je bio izrazito karizmatičan, no onda bi se otrijeznio kada bi Haider izjavio nešto totalno neprimjereno, poput izjave da je nacionalni socijalizam imao neke pozitivne aspekte.

Haider je bio predmet brojnih kontroverzi zbog svojih izjava koje su se smatrale ksenofobičnima i desničarskim. Njegove izjave o "prikladnosti" nacističkih metoda i minimiziranje Holokausta izazvale su osude ne samo u Austriji nego i međunarodno. Njegova retorika o imigraciji i njegovim stavovima prema strancima često su se smatrali rasističkima.

Na izborima 1999. godine njegova stranka ostvarila je značajan uspjeh, osvojivši 27% glasova i ušavši u koalicijsku vladu s Austrijskom narodnom strankom (ÖVP). Ova koalicija izazvala je međunarodnu osudu i sankcije Europske unije zbog Haiderovih kontroverznih izjava o nacističkoj prošlosti Austrije i imigraciji.

Međutim, mladi birači u njemu su vidjeli kul frajera koji stvara neki novi tip političara, premda nisu shvaćali zašto je toliko kontroverzan. Njegovi fašistički ispadi njima su bili simpatični. Njegovom imidžu je pomogla i činjenica da je stalno izlazio u novinama, kako se vozi u nekom skupom autu ili živi hedonistički život bogatog političara.

Tragična smrt 

2008. godine ponovo se vozio u skupom automobilu, a prije puta je i prilično popio. Kasnija analiza pokazala je da je imao 1.8 promila alkohola u krvi. Na skretanju blizu Klagenfurta izletio je s ceste vozeći 140 km/h, premda je u toj zoni bilo dozvoljeno samo 70 km/h.

Auto se prevrnuo na krov, a Haider je poginuo od ozljeda glave i prsa. Nakon njegove smrti izašli su brojni skandali povezani s njegovim imenom, a šuškalo se čak da su mu novac uplaćivali Muammar Gaddafi i Saddam Hussein.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.