Radman nakon sastanka s Lavrovom: Otkrio sam njegovu toplu dušu, čitali smo poeziju

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je u posjetu Hrvatskoj.

Upravo je u Ministarstvu vanjskih poslova gdje se sastao s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Ministar je Lavrovu poklonio posudu klesanu od bračkog kamena. 

 

"Vrlo mi je drago što sam bio domaćin dragom Sergeju koji je ovdje bio prije 16 godina i 6 dana. Naš susret smo počeli tako što sam čitao Sergeju rusku poeziju na ruskom. Otkrio sam njegovu toplu poetsku dušu. Treća sreća, zbog koronavirusa dva puta smo morali otkazivati susret, u travnju pa u listopadu, ali uspjeli smo se naći prije Božića", rekao je Grlić Radman nakon sastanka.

"Uvjeren sam da će posjet ministra Lavrova Hrvatskoj dati dodatan poticaj za nastavak pozitivnog trenda u hrvatsko-ruskim odnosima, a naši današnji razgovori potvrdili su kako za to postoje ne samo potencijali nego i posvećenost s obje strane", rekao je Grlić Radman.

"S ministrom sam potpisao plan konzultacija naših ministarstava vanjskih poslova za dvije godine, a ministar Lavrov je s ministricom Obuljen Koržinek potpisao program kulturne suradnje do 2022. godine", kazao je Grlić Radman.

Spomenuo je i međuvladinu hrvatsko-rusku komisiju za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju.

Dodao je kako će raditi na produbljenju odnosa, posebice u turizmu.

"Razgovarali smo i o situaciji u BiH. Istaknuo sam da je tamo važno postići jednakopravnost sva tri naroda koji biraju svoje predstavnike", rekao je Grlić Radman.

"Zahvalio sam mu na sudjelovanju na sjednici povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytona. Pohvalio sam ulogu Ruske Federacije u postizanju primirja u Nagorno Karabahu te napore skupine iz Minska."

"Nedavno je naše veleposlanstvo u Moskvi uspješno preseljeno na novu adresu. Drago mi je da se Sergeju Lavrovu danas mogu pridružiti na svečanom otvorenju novog ruskog veleposlanstva u Bosanskoj ulici", zaključio je Grlić Radman.

Lavrov je zahvalio na gostoprimstvu.

"Nadam se da će iduće godine početi gospodarska i tehnička suradnja. Što se tiče biznisa, i ti odnosi se razvijaju, ja bih ovdje spomenuo Sberbank i Gasprom", rekao je Lavrov.

"S ministricom kulture smo potpisali program suradnje u kulturi. Pričali smo i o mogućnosti otvorenja ruskog centra u Zagrebu."

Lavrov: EU nije spremna na normalne odnose s našom zemljom

"Pričali smo i o situaciji na zapadnom Balkanu, prije svega o situaciji u BiH. Imamo iste ciljeve, prije svega poštivanje Daytonskog sporazuma", rekao je Lavrov i dodao da je bilo riječi i o kosovskom problemu i problemu srpskih općina na Kosovu.

"EU nije spremna na normalne odnose s našom zemljom, ali imamo dobar odnos s Hrvatskom", zaključio je Lavrov koji je pozvao Grlića Radmana u posjet Rusiji čim to uvjeti budu dopuštali.

O situaciji u BiH

Na pitanje novinara o situaciji u BiH odgovorio je:

"Suglasni smo s hrvatskom stranom da svaki konstitutivan narod treba izabrati legitimnog predstavnika u instituciji, uključujući Predsjedništvo, zbog toga je potrebna izmjena izbornog sustava."

Dodao je da je BiH neovisna zemlja usprkos Uredu visokog predstavnika, koji smatra anakronizmom. 

"Svi mogu donijeti odluke u skladu s Daytonskim sporazumom, ali svatko mora shvatiti da se moraju poštovati sva tri konstitutivna naroda, bez toga nema BiH. Poštivanje Daytona znači i poštivanje stava Republike Srpske o vojnoj neutralnosti." 

Kad bi Putin mogao doći u Hrvatsku?

Na pitanje kada se može očekivati dolazak Putina u Hrvatsku odgovorio je:

"Čim budu dozvolili epidemiološki uvjeti, nadam se da ćemo to razmatrati."

O Ukrajini

Lavrova su novinari pitali o Ukrajini, a on je odgovorio kako zna stav Hrvatske te da moraju biti poštivani Minski sporazumi.

"S gospodinom Plenkovićem i predsjednikom ćemo razmatrati pitanje naše daljnje suradnje. Spremni smo odgovoriti na sva pitanja mojih sugovornika. Što se tiče Ukrajine, znamo stav Hrvatske, Minski sporazumi su odobreni u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti i trebaju biti poštovani", jasan je bio Lavrov.

Lavrov će se u 11 sati sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem, a kasnije i s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Uskoro opširnije

Lavrov je u Hrvatsku došao nakon posjeta BiH i Srbiji. Podsjetimo, tijekom posjeta BiH predstavnici Hrvata i Bošnjaka u Predsjedništvu BiH odbili su se sastati s njim.

Lavrov je u Beogradu izjavio da taj "incident nije bitan za stav Rusije o razvoju odnosa s narodima BiH" i da "rade po nečijem nalogu".

>> Komšić i Džaferović se odbili sastati s Lavrovom, on odgovorio

"Političari koji su donijeli tu odluku vjerojatno ne izražavaju interese većine svojih birača, nego vanjskih snaga koje ne samo da nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa nego ni za to da zemlje zapadnog Balkana ostvare pravo na uzajamno korisnu suradnju sa svim vanjskim partnerima", rekao je Lavrov na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. 

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su se u utorak sastati s Lavrovom nakon njegove izjave kojom je doveo u pitanje moguće članstvo BiH u NATO-u i pozvao na hitno zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), optuživši ga da ne poštuje suverenitet BiH kao države te da svjesno pokušava dovesti u pitanje njena strateška opredjeljenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.