Radnice Kamenskog marširale centrom Zagreba

TRGOVAČKI sud je imenovao predstečajnog upravitelja tvornice tekstila Kamensko, koji je održao prvi sastanak s radnicama. Uskoro bi se, kako doznajemo, trebalo znati nešto više i o datumu početka stečaja. Uprava Kamenskog je radnicama ponudila isplatu jedne zaostale plaće u zamjenu za prestanak štrajka. Radnice su ponudu odbile i ocijenile je uvredljivom.

Oko 14 sati radnice Kamenskog formirale su u Ilici prosvjednu povorku i promarširale centrom Zagreba, do Trga bana Jelačića. S radnicama Kamenskog marširao je i sindikalist Krešimir Sever.

Od 430 zaposlenih ne štrajkaju samo one koji su na bolovanju

"Mi želimo raditi, ali prijedlog direktora Antuna Crlenjaka da se vratimo na posao pa će nam do kraja tjedna isplatiti jednu plaću smatramo uvredljivom", rekla je predstavnica radnica Đurđa Hrnjak novinarima.

Radnice su danas u organizaciji Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske započele s općim štrajkom koji će trajati sve dok im se ne isplate barem tri zaostale plaće ili se ne pokrene stečajni postupak. Sindikalna povjerenica Ana Gavran je za HTV rekla da od 430 zaposlenih ne štrajkaju samo one koje su na bolovanju.

Kako bez ijedne lipe preživjeti pet mjeseci?

Na štrajk su se odlučile u ponedjeljak nakon neuspješnog pokušaja dogovora s poslodavcem, osmoga dana štrajka glađu na Trgu Francuske Republike. Danas u 14.30 sati, nakon kraja radnog vremena, radnice će krenuti u prosvjednu povorku od Reljkovićeve ulice preko Ilice do Trga bana Jelačića i natrag. Kako doznajemo, pridružit će im se i studenti, a dobrodošli su svi koji im žele pružiti potporu.

Očajne i iscrpljene radnice su u ponedjaljak ipak prestale sa štrajkom glađu jer im je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva obećano da će u roku dva do tri dana dobiti socijalnu pomoć koja će im omogućiti preživljavanje. Ministarstvo će također intervenirati kod banaka kod kojih su radnice Kamenskog kreditno zadužene ne bi li probalo na neki način odgoditi plaćanje kredita dok se financijski ne stabiliziraju.

"Prekidamo štrajk glađu ako nam se dozvoli da počnemo živjeti, jer pet mjeseci nismo dobile ni lipe, a ako se izjalove i ova obećanja proglasit ćemo opći štrajk glađu u kojem neće sudjelovati samo 20 radnica", rekla je novinarima radnica Đurđa Krnjak nakon sastanka s predstavnicima iz Ministarstva.

Vlasnici namjerno uništavaju tvrtku kako bi prodali zgradu na atraktivnoj lokaciji?

Radnice i dalje dolaze na posao jer im poslodavac prijeti otkazima iako od svibnja nisu primile plaću.

Radnice Kamenskog tvrde da im je poslodavac dužan oko 7,5 milijuna kuna za zaostale plaće i naknade za prijevoz, što iznosi između 14.000 i 15.000 kuna po osobi. Kamensko je dužno i državi, i to oko 25 milijuna kuna za doprinose i poreze. Zbog toga je tvrtki od prosinca prošle godine blokiran račun, no Uprava je nakon toga poslovanje prebacila na tvrtku-kćer Kamensko trgovina d.o.o.

Radnice sumnjaju da vlasnici žele namjerno uništiti tvrtku kako bi mogli prodati zgradu Kamenskog na atraktivnoj lokaciji, na Trgu Francuske Republike.

Podsjetimo, radnice su osam dana, nakon odrađene jutarnje smjene u tvornici, popodnevnu i noćnu odradile na ulici gdje su štrajkale glađu, a neke od njih su završile i u bolnici. Najveću podršku im pružaju nevladine institucije, studenti, pojedine privatne osobe i javnost. Sindikat tekstila, obuće, kože i gume pozvao ih je na prekid štrajka "jer time ne mogu utjecati na zakonske rokove i postupak otvaranja stečaja". Upravu i Nadzorni odbor Kamenskog već su prijavili Općinskom državnom odvjetništvu jer nisu pokrenuli stečaj iako su za to stvoreni uvjeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.