Radnik Svetog Duha dobio otkaz zbog tijela na podu mrtvačnice. Sud ga vratio na posao

Foto: Čitatelj/Index

Pomoćnik obducenta koji je dobio otkaz nakon što je Index objavio da tijela pokojnika u Kliničkoj bolnici Sveti Duh leže po podu, na sudu je dokazao da mu bolnica zbog toga nije smjela raskinuti ugovor o radu, javlja N1.

>> UZNEMIRUJUĆE Mrtva tijela leže na podu mrtvačnice u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh

Naime, otkaz je dobio 19. svibnja 2023. nakon što su objavljene fotografije s tijelima na podu mrtvačnice.

Tadašnja uprava nakon objave fotografija sastavila je Povjerenstvo koje je 12. svibnja dostavilo izvještaj o stanju u mrtvačnici. Zbog svega je krivnja pala na pomoćnika obducenta koji je nekoliko dana kasnije dobio izvanredni otkaz. Zaključeno je da je upravo on odgovoran što su se pokojnici stavljali na pod.

Dobio otkaz zbog nepoštivanja etičkih načela

U odluci o otkazu stajalo je da je upravo on kršio odredbe Pravilnika o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije, odnosno nije poštivao etička načela očuvanja dostojanstva pokojnika.

Tijekom procesa pomoćnik obducenta dokazao je da se za prenatrpanu mrtvačnicu znalo i ranije. Naime, obitelji nekih pokojnika nisu dolazile po tijela pa nije bilo dovoljno mjesta u hladnjacima. Zato su neka tijela završavala na ležajevima, a neka i na podu.

Međutim za sve to znalo se puno ranije, a sasvim sigurno i 28. srpnja 2023. kada je predstojnik Zavoda za patologiju i citologiju poslao o tome dopis upravi. Taj je dopis bio naslovljen na ondašnju ravnateljicu Ana-Mariju Šimundić te je bio urudžbiran u upravi.

Ravnateljica je na suđenju priznala da je nakon tog dopisa održala sastanak na Zavodu za patologiju i citologiju, a nazočni su mu bili i djelatnici Zavoda koji su o tome svjedočili tijekom procesa.

Je li smio dobiti otkaz?

Zbog svega toga pomoćnik obducenta ukazao je da nije mogao dobiti otkaz 19. svibnja 2023. jer Zakon o radu kaže da uprava ima rok od 15 dana da otkaže ugovor o radu od trenutka saznanja za neko problematično ponašanje zaposlenika.

Ako je problem bilo postupanje s tijelima u mrtvačnici, pomoćnik obducenta trebao je biti otpušten još 2022. kada se doznalo da neka tijela završavaju na podu.

Osim toga sud je u nepravomoćnoj presudi naveo i druge argumente. "Činjenica da je postojao nedostatak mjesta u rashladnim komorama mrtvačnice KB Sveti Duh nije propust zaposlenika, već poslodavca. Iz dokaza koji su provedeni nije utvrđeno da bi zaposlenik osobno odlagao tijela na pod mrtvačnice i da bi se prema tijelima odnosio neetično odnosno da prilikom postupanja s njima nije čuvao dostojanstvo pokojnika.

Riječ je o situaciji u kojoj više instance nisu reagirale iako je ravnateljstvo višekratno bilo upozoravano o kroničnom problemu nedostatka mjesta u rashladnim komorama mrtvačnice. Pored navedenog, KB Sveti Duh nije dostavio dokaz da je proveo savjetovanje sa sindikatima koji djeluju u bolnici prije donošenja ove odluke o izvanrednom otkazu", stoji u nepravomoćnoj presudi prema kojoj bolnica pomoćnog obducenta mora vratiti na posao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.