Ragbijaši kanibali posjetili zarobljene rudare: "Samo se nemojte predati"

ČILEANSKI rudari koji bi još mjesecima mogli ostati zatočeni pod zemljom nakon urušavanja rudnika dobili su posebnu poruku ohrabrenja. Rudare su, kao što je bilo najavljeno, posjetili urugvajski ragbijaši koji su preživjeli legendarnu avionsku nesreću u Andama. Prije 38 godina skupina ragbijaša preživjela je usprkos nemogućim uvjetima, pri čemu su bili prisiljeni jesti tijela svojih preminulih prijatelja. Njihove nedaće opisane su u knjizi i filmu "Preživjeli".

"Nemojte odustati, nemojte se predati. Sjajan tim ljudi radi za vas", poručio je rudarima preko video linka bivši ragbijaš Moncho Sabella. "Zahvaljujemo vam kao čileanski radnici i nadamo se da ćemo vas uskoro moći zagrliti", odgovorio je Luis Urzua, rudar koji je posredstvom kamera razgovarao s ragbijašima.

U kasnijem razgovoru s novinarima Sabella je kazao kako vidi mnoge sličnosti između situacije u kojoj se nesretni rudari nalaze i nesreće koju je sam preživio. "Razumijem kroz što prolaze, shvaćam ih u potpunosti. Vratili su mi se mnogi osjećaji koje sam proživio na planini. Velika je prednost što su stalno u kontaktu sa spasiteljima i važno je da ostanu ujedinjeni", kaže Sabella za CNN.

Rudari su tijekom vikenda preko video poziva po prvi put od nesreće razgovarali sa članovima svojih obitelji. Njihovi najbliži vrlo su zahvalni urugvajskim ragbijašima, ali i svima ostalima koji su došli pružiti podršku zarobljenim rudarima. Prošli tjedan na mjesto nesreće stigli su i Nasini stručnjaci, koji pomažu u izradi sustava koji će se koristiti prilikom spašavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.