Raketa SpaceX-a Falcon 9 smije opet letjeti. Nastavlja se istraga nepravilnosti

Foto: EPA

Raketa Falcon 9 američke svemirske kompanije SpaceX smije nastaviti letjeti dok i dalje traje sveobuhvatna istraga o nepravilnostima tijekom nedavne misije postavljanja satelita Starlink, rekla je jučer američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA).

SpaceX je u četvrtak zatražio da se raketa vrati u upotrebu, što je FAA odobrio u petak. Agencijaje rekla da raketa može nastaviti letjeti "ako su zadovoljeni svi ostali uvjeti za licencu".

FAA je u srijedu prizemljio Falcon 9 nakon neuspješnog slijetanja na Zemlju tijekom rutinske misije postavljanja satelita Starlink, što je druga takva odredba za tvrtku ove godine.

Suspendiranje upotrebe rakete Falcon 9 nije čest slučaj

Raketa je iz američke savezne države Floride rano u srijedu uspješno lansirala niz internetskih satelita Starlink u orbitu. Višekratna raketa vratila se prema Zemlji i pokušala uobičajenim postupkom sletjeti na platformu na moru, no zbog nespretnog prilaska prevrnula se u ocean.

Suspendiranje upotrebe rakete Falcon 9, na koju se veći dio zapadnog svijeta oslanja za slanje satelita i ljudi u svemir, nije čest slučaj. Posljednji put to se dogodilo u srpnju, prvi put od 2016., nakon kvara u svemiru, čime je skupina satelita Starlink postala neupotrebljiva.

Nakon prizemljenja u srpnju, SpaceX je vratio Falcon 9 u upotrebu 15 dana kasnije, nakon što je FAA odobrio žurni zahtjev tvrtke.

Krajem rujna će Falcon 9 lansirati dvoje astronauta NASA-e u letjelici Crew Dragon

Falcon 9 će također lansirati dvoje astronauta NASA-e krajem rujna u svemirskoj letjelici Crew Dragon koja će iduće godine kući dovesti dvoje astronauta zaglavljenih na Međunarodnoj svemirskoj postaji kamo su došli problematičnom letjelicom Starliner tvrtke Boeing.

SpaceX je također izgradio veliku flotu višekratnih raketa Falcon otkako je raketa prvi put lansirana 2010., što je kompaniji omogućilo da daleko prestigne konkurenciju kada je riječ o učestalosti lansiranja.

Druga misija Starlink trebala je biti lansirana nedugo nakon leta u srijedu s lansirne rampe SpaceX-a na jugu Kalifornije, no tvrtka je misiju otkazala nakon neuspješnog slijetanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.