NEVJEROJATAN UGOVOR Vlada ne može smijeniti Ramljaka bez pristanka američkih strvinara

Foto: Index/FaH

UGOVOR o roll up kreditu pokazuje ono o čemu je Index učestalo pisao - činjenicu da je odnos Ante Ramljaka i američkog strvinarskog fonda gotovo neraskidiv.

>> Ramljak nije u misiji spašavanja Agrokora, nego bogaćenja američkih strvinara


>> Plenkovićev Ramljak otvoreno igra za Amerikance, a to će navući ruski bijes i tužbe


Naime, prema "Ugovoru o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi" koji je objavio Jutarnji list, vidljivo je da se kreditorima iz američkog Knighthead fonda daju sve ovlast u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora.

Plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika ne mogu se donijeti bez odobrenja zajmodavaca iz tog kredita, a hrvatska vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika jer bi se to smatralo povredom Ugovora o kreditiranju.

Kako je moguće da je potpisan ovako apsurdan ugovor?


Ramljaka je, podsjećamo, imenovao trgovački sud na prijedlog hrvatske vlade, pa je pitanje koliko je uopće zakonit ovakav ugovor, a o objektivnosti Ramljakove nagodbe prema Knightheadu ne treba trošiti riječi.

Ugovorom je određeno da će se sporovi između potpisnika ugovora rješavati po anglosaksonskom pravu, a ne hrvatskom ili kontinentalnom pravu.

Index je zatražio reakciju Agrokora i hrvatske vlade kako bismo provjerili je li doista moguće da su potpisali nešto ovako apsurdno.

Ramljak je, podsjećamo, upravo na Indexovo pitanje priznao da se sastao s predstavnikom Knightheada još 30. ožujka, dakle prije nego što je postao vladin povjerenik, dok je bio jedan od autora Lex Agrokora, što je potaknulo indicije da je američki fond raspolagao povlaštenim informacijama.

Ramljak: Naravno da me Vlada može smijeniti


U 22.40 minuta dobili smo priopćenje izvanrednog povjerenika za Agrokor, Ante Ramljaka.

"Naravno da Vlada RH odnosno Trgovački sud mogu smjeniti mene ili bilo kojeg drugog izvanrednog povjerenika u bilo kojem trenutku jer se imenovanje ili opoziv obavljaju isključivo u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave. Ako bi došlo do smjene, kreditori bi mogli odlučiti da smjena ne znači ujedno i neispunjenje obveze te da zbog zamjene mene, kredit ne dolazi na naplatu. Ukoliko bi drugog povjerenika ili povjerenicu ocijenili dovoljno kvalitetnim odabirom, za pretpostaviti je da bi zbog zaštite svojih interesa upravo tako i učinili," odgovorio je Ramljak na Indexov upit.
 
Odgovorio je i na pitanje oko odredbe ugovora koja kaže da se za plan restrukturiranja traži pisano odobrenje kreditora. "Točno je. Ta se odredba odnosi primjerice na nova zaduženja koja bi moguće htjeli podići Agrokor ili pojedinačne kompanije ili na nagodbe s bankama kreditorima kompanija koje su izvan Zakona o postupku izvanredne uprave i logično je i razumno je da takva nova zaduženja ili nagodbe traže prethodno očitovanje kreditora koji su već kreditirali kompaniju s 960 milijune eura. Ova odredba nema nikakve veze s nagodbom s vjerovnicima Agrokora prema Zakonu o postupku izvanredne uprave", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.