Raspisan natječaj za splitsku Istočnu obalu. Puljak: Uključili smo građane, medije...

Foto: Pixsell/Miroslav Lelas

RASPISAN je anketni natječaj za splitsku Istočnu obalu koja će se graditi u partnerskoj suradnji s Društvom arhitekata Split (DAS), rekao je danas na konferenciji za medije splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Puljak kaže kako je to natječaj kojim će se dobiti rješenje Istočne obale u prometnom rješenju izlaska iz Trajektne luke, a drugo je rješenje cijevi istočne obale.

Rok za predaju natječajnih radova je 22. studenoga, a po završetku natječaja, pristupit će se realizaciji projekta. Na pripremi natječaja, odnosno programa radilo je više od 70 stručnjaka iz brojnih područja, rekao je Puljak, dodavši da su uključili i građane kroz četiri fokus grupe.

 

Video: Dalmatinski portal

"Uključili smo građane, civilno društvo, medije…"

"Uključili smo građane, civilno društvo, medije, ali i ostale relevantne stručnjake i sve zainteresirane dionike. Uključili smo i Hrvatske ceste, Hrvatske željeznice i Lučku upravu Split. Natječaj je krenuo, trajat će tri mjeseca, a do kraja ove godine ocjenjivački će sud donijeti zaključak o tome koji su najbolji radovi. Naše službe u suradnji s DAS-om i ostalim će se sada posvetiti ostalim gradskim projektima, među kojima je najvažniji projekt Kopilica, potom Stari plac Hajduka, Poljud, Sportski centar Istok i Brodarica za što će se isto objaviti anketni ili provedbeni natječaji", najavio je Puljak.

Dodao je i da su kroz natječaj htjeli postići da prometni dio bude spreman i da ga se može odmah realizirati, a ostatak da bude u različitim fazama.

Prema Puljkovim riječima prometno rješenje na Istočnoj obali će vjerojatno najbrže biti gotovo kroz sljedeću godinu, no kaže kako ne bi davao obećanja da će to biti do iduće turističke sezone.

"Ovoga puta smo se kvalitetno pripremili"

Grad na Istočnoj obali želi više javnih sadržaja, a arhitekti i urbanisti imaju slobodu da predlože različite sadržaje, dodao je.

Istaknuvši kako je Istočna obala gordijski čvor i strateški možda najvažnija točka grada Splita, predstavnik Društva arhitekata Split (DAS) Dragan Žuvela je podsjetio kako je još 2011. bio pokušaj rješavanja isto u anketnom natječaju, koji je pao na državnoj komisiji za euronabavu.

Napominje da su se ovoga puta kvalitetno pripremili i uključili mnogo stručnih ljudi za dobivanje kvalitetnog rješenja. Objasnio je da se anketnim natječajem ispituju prostorna rješenja i sukladno tome će se mijenjati prostorni plan i prilagođavati zona.

"Ovo me veseli s obzirom da je Istočna obala uvijek bila jedna vrlo važna tema za grad Split. Pozivam sve svoje kolege da izađu s idejama. Što bude veći broj natječajnih radova, producirat će se kvalitetnije rješenje, što svi želimo", kazao je Žuvela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.