Rast dionica na Wall Streetu, u fokusu je tehnološki sektor

Foto: EPA

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica znatno porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, pa su burzovni indeksi nadoknadili gubitke od prethodnog dana.

Dow Jones ojačao je 0.30 posto, na 42.080 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.97 posto, na 5.751 bod, a Nasdaq indeks 1.45 posto, na 18.182 boda.

U devet od 11 najvažnijih sektora cijene su dionica porasle, a ponajviše u tehnološkom sektoru.

Rast dionica u tehnološkom i pad u rudarskom i energetskom sektoru

Cijena Nvidie skočila je više od 4 posto, dok su dionice drugih tehnoloških divova, kao što su Apple, Tesla i Meta Platforms, poskupile između 1.4 i 1.8 posto.

S druge strane, pale su cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru jer su pale cijene nafte i drugih sirovina, koje su prethodnih dana snažno rasle zbog novih poticaja kineskom gospodarstvu.

Podaci o inflaciji u SAD-u su u fokusu ulagača ovog tjedna

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti novi podaci o inflaciji u SAD-u, koji će pokazati otvara li se dodatni prostor američkoj središnjoj banci za smanjenje kamata.

Na tržištu se procjenjuje da postoji oko 85 posto izgleda da će Fed u studenome smanjiti kamate za dodatnih 0.25 postotnih bodova, nakon što ih je u rujnu srezao za 0.50 postotnih bodova.

Sezona objava kvartalnih financijskih izvješća kompanija

Krajem tjedna počinje sezona objava kvartalnih financijskih izvješća kompanija, koja bi idućih tjedana mogla znatno utjecati na smjer tržišta.

Jučerašnjim dobicima indeksi su nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, kada su pali oko 1 posto. A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1.36 posto, na 8.190 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.20 posto, na 19.066 bodova, a pariški CAC 0.72 posto, na 7.521 bod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.