Rast plaća u eurozoni usporava, poslodavci smanjili dodatke

Foto: Shutterstock

Rast plaća u eurozoni usporava jer poslodavci smanjuju dodatke, pokazalo je u srijedu istraživanje Europske središnje banke (ECB). Ovo se nadovezuje na procjene banke da bi inflacija trebala oslabiti u uvjetima restriktivne monetarne politike koja je zakočila potrošnju i ulaganja.

Poslodavci su u posljednje vrijeme počeli smanjivati naknade za prekovremeni rad i dodatke za usklađivanje plaća s inflacijom, pa se razlika između ugovorenog i isplaćenog iznosa smanjila, zaključili su autori istraživanja.

To je vjerojatno znak da će popustiti i pritisci koji su poticali rast potrošačkih cijena. U procesu usporavanja inflacije stigli smo do točke na kojoj je pritisak plaća na rast potrošačkih cijena počeo slabiti, objašnjavaju.

To po njima znači da će ECB pri kreiranju monetarne politike ponovo prebaciti težište na ugovorene iznose plaća.

Od travnja do lipnja ugovorene plaće porasle su u zoni primjene zajedničke europske valute za 4.3 posto, pokazali su ECB-ovi podaci. U prva tri ovogodišnja mjeseca bile su porasle za 4.7 posto.

Njihov rast u proljetnom tromjesečju još uvijek je bio snažniji no što bi zahtijevalo spuštanje stope inflacije na dva posto, ali ECB i dalje procjenjuje da će rast cijena oslabiti i dosegnuti ciljanu razinu u drugoj polovici iduće godine.

ECB je na rujanskoj sjednici zaključio da je restriktivnom monetarnom politikom zakočio domaću potrošnju, snizivši procjenu rasta gospodarske aktivnosti u ovoj godini na 0.8 posto. U 2025. gospodarska aktivnost trebala bi, prema njihovim procjenama, tek blago ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od 1.3 posto.

"Pritisak troškova rada popušta i zarada kompanija djelomice amortizira utjecaj viših plaća na inflaciju. Uvjeti financiranja i dalje su restriktivni, a ekonomska aktivnost prigušena, odražavajući slabu osobnu potrošnju i ulaganja", naveli su u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.