Raste pritisak za smjenu srpskog ministra: "Bezobzirno je zloupotrijebio tragediju"

Foto: Milos Tesic/PIXSELL

UNIJA sindikata prosvjetnih radnika Srbije priopćila je u četvrtak da u svim školama u Srbiji 5. svibnja, prvog dana trodnevne nacionalne žalosti zbog masovnog ubojstva u beogradskoj osnovnoj školi, neće biti nastave.

"Pozivamo vas da razumijete da tog dana škole neće raditi. Nijemi smo pred činom koji nas je natjerao da zatvorimo škole", priopćila je Unija poslije jučerašnje pucnjave u beogradskoj OŠ Vladislava Ribnikara, u kojoj je 13-godišnji učenik ubio osmero školskih kolega i zaštitara te vatrenim oružjem teško ozlijedio još šestero učenika i nastavnicu. 

Unija je najavila da će nakon konzultacija s djelatnicima u obrazovanju donijeti odluke o daljnjem djelovanju, o čemu će izvijestiti javnost.

Obustavu nastave najavio je i ogranak za prosvjetu sindikata Neovisnost.

Raste pritisak za smjenu ministra

Istodobno raste pritisak velikog dijela javnosti, posebno nevladinog sektora, na ministra obrazovanja Branka Ružića da podnese ostavku jer se smatra da ima moralnu odgovornost zbog tragedije nezapamćene u suvremenoj povijesti Srbije. 

Tako je, među ostalima, Europski pokret u Srbiji (EMINS) danas oštro osudio jučerašnju Ružićevu izjavu na izvanrednoj konferenciji za novinare u srpskoj vladi, u kojoj je tragediju u školi stavio u kontekst globalnog utjecaja društvenih mreža i interneta. 

Umjesto da ponudi ostavku, Ružić okrivljuje "kancerogeni utjecaj interneta, videoigrica i zapadnih vrijednosti", istaknuo je u priopćenju EMINS. 

Ta je Ružićeva izjava zasmetala mnogima, a zahtjevom za njegovu smjenu reagirala je i Inicijativa mladih za ljudska prava optuživši ga za "političko instrumentaliziranje" tragedije u OŠ Vladislava Ribnikara.

Sramotnom izjavom tijekom konferencije za medije da sustav nije zakazao, pri čemu je optužio zapadne vrijednosti, internet i videoigrice za stradanje djece, nastavnice i zaštitara umjesto da preuzme odgovornost i podnese ostavku, Ružić "nije propustio priliku bezobzirno politički zloupotrijebiti veliku tragediju", navodi u priopćenju Inicijativa.

Dačić: Potpuno je relativno hoće li ministar dati ostavku

Šef diplomacije i Ružićev stranački kolega Ivica Dačić nazvao je "potpuno relativnim" pitanje o tome hoće li ministar odstupiti s dužnosti.

"On je rekao da je spreman to učiniti ako ima neke individualne odgovornosti u svemu, ali to neće pridonijeti tome hoće li se društvo posvetiti ovakvoj vrsti problema", rekao je Dačić za provladinu TV Happy.

Dačić je upitao i "što će se riješiti" ako Ružić podnese ostavku.

"Ja bih razumio da je riječ o individualnoj odgovornosti i propustu, ovdje je riječ o jednoj objektivnoj odgovornosti. Moramo se ozbiljno baviti ovakvim stvarima, ali ne samo narednih deset dana, već uvijek", rekao je Dačić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.