Vodostaj Kupe prije Siska je 880 cm, uvedene izvanredne mjere obrane od poplava

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Hrvatske vode donijele su danas rješenje o uvođenju izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Banovina zbog rijeke Kupe jer je na vodomjeru Farkašić zabilježen vodostaj od 880 centimetara s tendencijom daljnjeg porasta, izvijestila je Civilna zaštita.

Hrvatske vode izvijestile su kako se od jučer popodne nastavlja stabilizacija i osjetno opadanje vodostaja na karlovačkom području.

Vodostaji rijeke Kupe na području Karlovca opali su za više od 120 centimetara u odnosu na ostvarene maksimalne vrijednosti u subotu ujutro od 840 centimetara.

Vodostaj Kupe jutros u 9 sati tako je iznosio 723 centimetra s tendencijom daljnjeg opadanja pa se u popodnevnim satima očekuje ukidanje svih mjera obrane od poplava na karlovačkom području.

Vodostaji brzo opadaju i u Brodarcima, gdje je jučer bilo poplavljeno najviše kuća - 15, te su opali za više od dva metra.

"Poplavljeno je svega 30-ak kuća"

Hrvatske vode navele su kako će unatoč izuzetno visokim vodostajima rijeke Kupe, s obzirom na to da je 840 centimetara peti po veličini vodostaj u zadnjih 100 godina, ukupna šteta biti minimalna u odnosu na količinu prijetnje. Pri sličnim vodostajima prijašnjih godina bilježene su daleko veće štete. 

"Poplavljeno je svega 30-ak kuća, od čega 15 samo u Brodarcima, čiji stanovnici su sami tražili uklanjanje privremenog sustava zaštite od box barijera te se protive izgradnji trajnog zaštitnog zida", napomenuli su.

Pri tome su dodali kako su manje štete u ovako velikom vodenom valu "dokaz kako je već i samo dio sustava koji je izgrađen u protekle tri godine znatno utjecao na poboljšanje zaštite od poplava od rijeke Kupe na ovom području". 

Tijekom današnjeg dana očekuje se i potpuno povlačenje voda u korito Save na području Zagreba, a opadaju i vodostaji Save nizvodno od Zagreba do Siska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.