A mislio je da ćemo mu pomoći: Brat sirijskog dječačića koji je rasplakao svijet preminuo u bolnici

Foto: Hina

BRAT sirijskog dječačića snimljenog u vozilu hitne pomoći nakon zračnog udara u Alepu, umro je od rana zadobivenih u istome napadu, objavio je autor fotografije malenog Omrana koju je dirnula svijet.

"Ali, u dobi od deset godina, ranjen u trbuh, umro je u bolnici u Alepu", rekao je fotograf Mahmud Raslan.

Raslanovu snimku Omrana, prekivrenog prašinom i krvlju u vozilu hitne pomoći nakon zračnog udara, objavili su na naslovnicama dnevnici i portali diljem svijeta.

Oba brata zajedno s roditeljima i još dvoje braće bili su izvučeni ispod ruševina u gradskoj četvrti Qaterji nakon zračnog napada u srijedu.

Napade na pobunjeničke četvrti Alepa izvele su zračne snage sirijske vojske potpomognute ruskim saveznicima. Rusija opovrgava navode da gađa civile.

Međunarodna skupina za ljudska prava Amnesty International prethodno je optužila Rusiju i vladu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada za bombardiranje stambenih četvrti. No, na kraju krajeva, djeca ginu na svim stranama.

Obitelj želi skriti svoj identitet jer obitelj strahuje od moguće odmazde nakon što je dječakova fotografija obišla svijeta, rekao je Raslan.

Zbunjeno sjedio sav prekriven prašinom i krvlju

Snimka zbunjenog dječaka proteklog je tjedna obišla svijet. Maleni Omrnan prvo se rukom obrisao po obrazu, a zatim pogledao tragove krvi na dlanu. Obrisao je ruku o sjedalicu bez da je ispustio ijedan zvuk.


Nekoliko minuta ranije ovaj dječak spašen je iz ruševina njegova doma u sirijskom gradu Alepu nakon zračnog napada koji je navodno izvela vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada

Video je snimio lokalni novinar.

"Vidio sam toliko djece spašenih iz ruševina, no ovo dijete, sa svojim nevinim izrazom lica, nije imalo pojma što se događa", rekao je za Guardian Mustafa al-Sarout, novinar iz Aleppa koji je snimio izvlačenje ranjenih iz ruševina Aleppa.

"Stavio je ruku na lice i vidio krv. Nije znao što mu se dogodilo. Fotografirao sam mnogo zračnih napada u Alepu, no urezalo mi se njegovo malo lice prekriveno prašinom i krvlju", dodao je novinar.

Slučaj malenog Aylana Kurdija ništa nas nije naučio

Omran je jedno od tisuća djece koji nijedan dan u životu nisu proveli u miru, rat je njihova svakodnevnica. Mnogi od njih s obiteljima su napusitili ratom razvaljenu Siriju, ali to ne znači da su pronašli sreću.

Prošle godine početkom rujna svijet je potresla fotografija beživotnog tijela trogodišnjeg Aylana Kurdija, dječaka koji je s obitelji pobjegao iz Sirije. No, nažalost, umjesto spasa i djetinjstva kakvo svako dijete zaslužuje dočekao je smrt u moru između Turske i Grčke. Njegovo beživotno tijelo more je izbacilo na obalu Turskog ljetovališta, a šokantna fotografija postala je simbolom poraza zapadne civilizacije nesposobne da zaustavi krvoproliće u Siriji.

Fotografija malenog Omrana podsjetila je svijet na užase rata u Siriji, a u kojem svakodnevno gine na desetke Omranovih vršnjaka.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.