Ratuju frakcije meksičkog kartela Sinaloa. U mjesec dana 192 ubijena i 226 nestalih

Foto: EPA

Najmanje 192 osobe ubijene su u valu nasilja koji je počeo prošlog mjeseca između narkobandi u meksičkoj saveznoj državi Sinaloa na sjeverozapadu zemlje, priopćilo je državno Vijeće za javnu sigurnost, prenosi Anadolu.

Vijeće je priopćilo da je od 9. rujna do danas prijavljeno skoro 200 ubojstava i 226 nestanaka. Oko 200 obitelji je pobjeglo od nasilja, 180 poduzeća je zatvoreno, a 2000 radnih mjesta izgubljeno je u jeku oružanog sukoba između vodećih frakcija kartela Sinaloa.

Panika među stanovništvom

U Meksiku bukti nemilosrdni rat unutar tamošnjeg najnasilnijeg kartela. Nakon uhićenja ozloglašenog narkobosa i suosnivača Sinaloa kartela Ismaela El Maya Zambade 25. srpnja došlo je do nasilne promjene u dinamici moći kartela koji su osnovali Zambada i Joaquin El Chapo Guzman, koji služi doživotnu kaznu zatvora u američkom zatvoru.

Rat između frakcija kartela Sinaloa proširio se na druge sjeverne pogranične države u Meksiku, gdje su skupine predvođene sinovima Joaquina El Chapa Guzmana, odnosno sinom Ismaela El Maya Zambade, ranije dijelile posao krijumčarenja sintetičkih droga u Sjedinjene Američke Države.

Borba između dviju skupine unijela je kaos u posao trgovine drogom u zemlji i proširila paniku među stanovništvom koje strahuje od novih sukoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.