Ravnatelj u MORH-u: Ako se utvrdi da netko nije sposoban, onda neće služiti vojni rok

Screenshot: HRT/HTV

Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale MORH-a, gostovao je jutros u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HTV-u. Komentirao je motive za ponovno uvođenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj, koji je zamrznut 2008. i zamijenjen dobrovoljnim služenjem.

Upozorio je kako u članku 47. Ustava stoji da su svi građani Hrvatske koji su za to sposobni dužni braniti svoju zemlju, s iznimkom onih koji zbog vjerskih ili moralnih nazora imaju prigovor savjesti pa ne moraju obnašati vojničke dužnosti.

"Mladići mogu nastaviti profesionalnu službu"

"Mladići koji će biti pozvani na temeljno vojno osposobljavanje popunjavat će pričuvne postrojbe Hrvatske vojske, a dio njih koji se odluči za profesionalnu službu mogu nastaviti profesionalnu službu u HV-u, biti osposobljavani za rodove, službe ili struke ovisno o njihovim znanjima i vještinama", naveo je. 

Vojna obveza odnosi se isključivo na punoljetne muškarce, dok će žene i dalje moći ići na dragovoljno vojno osposobljavanje. "Jedan od glavnih razloga za uvođenje obveznog vojnog osposobljavanja je da bi se pričuvne postrojbe nesmetano popunjavale", kazao je. 

Tvrdi da vojni rok neće biti kraći od dva mjeseca ni dulji od tri. "Dva mjeseca je trenutno dragovoljno vojno osposobljavanje i to je gotov model koji možemo samo preslikati na neku novu situaciju, a jedan od prijedloga je i da to bude do tri mjeseca", istaknuo je. 

"Neke kategorije će imati pravo na odgodu"

Dodao je da će nekim ročnicima odlazak u vojsku predstavljati prvo odvajanje od roditelja, pa će to biti dio njihovog odrastanja i sazrijevanja. Potvrdio je kako HV za početak sljedeće godine ima dovoljno časnika i dočasnika koji mogu provesti temeljno vojno osposobljavanje.

"Neke kategorije mladića, poput onih koji idu na studij ili se nalaze u inozemstvu, imat će pravo na odgodu, s tim da će se odrediti krajnji rok za služenje", nastavio je. Mladići će prije odlaska u vojsku morati obaviti zdravstvene preglede, a ako se utvrdi da nisu sposobni, onda neće biti ni pozvani da odrade vojni rok. 

"Za njih će biti nešto lakše nego za ulazak u profesionalnu vojsku, neće morati raditi testove tjelesne spremnosti. Nakon završetka obveznog vojnog roka, oni koji ne izaberu vojni poziv bit će raspoređeni u pričuvne postrojbe u skladu sa svojim prebivalištem", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.