Ravnatelj varaždinske škole reagirao na Indexov tekst o tabletima

Foto: 123rf

INDEX je prije četiri dana objavio članak o tabletima za školarce.

>> Sjećate se tableta za školarce? Otac učenika opisao kako to izgleda u praksi

Podsjetimo, nedavno se Ministarstvo znanosti i obrazovanja pohvalilo činjenicom da su školska djeca dobila tablete za početak eksperimentalnog provođenja Škole za život.

Za eksperimentalnu fazu kurikularne reforme za prve, pete i sedme razrede osnovnih škola te za srednje škole planirano je oko osam tisuća tableta. Najpovoljniji dobavljač bio je tvrtka Hangar 18, koja je do sada školama dostavila oko 6,4 tisuća komada.

Ravnatelj varaždinske 6. osnovne škole poslao demanti

Ravnatelj varaždinske Šeste osnovne škole Mario Stančić poslao je demanti na Indexov članak. Prenosimo ga u cijelosti.

"U članku se roditelj požalio na cijenu i postupak popravka uređaja, lošu kvalitetu, poteškoće sa instaliranjem programa, korištenje interneta koji se dodatno naplaćuje.

Obavještavamo Vas kako smo u svim postupanjima vezano uz nabavu, podjelu i korištenje tableta postupali profesionalno u skladu s naputkom MZO pružajući pravovremenu podršku roditeljima i učenicima. Kako se radi o roditelju učenika 1. razreda, u nastavku donosimo tijek postupanja škole prema roditeljima i učenicima 1. razreda.

Početkom školske godine roditelji su obaviješteni da su tableti nabavljeni u sklopu projekta cjelovite kurikularne reforme Škola za život od strane MZO. Dobivaju ih svi učenici 1., 5. i 7. razreda. Tablete je potrebno čuvati i njima pažljivo rukovati. Roditelji su dužni pregledati tablete i dodatnu opremu kod kuće te osposobiti tablet za rad (preuzeti udžbenike, obaviti registraciju na online platformama prema uputama nakladnika). Roditeljima je prikazana i podijeljena prezentacija sa detaljnim uputama za preuzimanje udžbenika preko platforme nakladnika čije udžbenike koriste učenici 1. razreda. Savjetovana je nabava zaštitne opreme za tablete (maska, folija).

U prezentaciji koja je prezentirana roditeljima navedeni su obrazovni sadržaji (koji se koriste u školi) za koje se ne naplaćuje Internet promet. Učenici pristupaju obrazovnim sadržajima koristeći mobilne podatke zbog čega nije potrebno spajanje na školsku Wi-Fi mrežu. Za ostale potrebe istraživanja u svrhu nastave učenici mogu koristiti mobilne podatke do 2GB. Nakon potrošenih mobilnih podataka učenik više nije u mogućnosti koristiti mobilni Internet.

"Škola je po nabavi tableta dobila uputu od servisa da roditelji samostalno prijavljuju kvarove i snose troškove"

Napomenuto je da roditelji ne moraju ništa instalirati i preuzimati preko Google Play trgovine jer je svim udžbenicima moguće pristupiti preko online platformi nakladnika. Potrebne aplikacije za sve tablete instaliraju se u MDM sustavu udaljene instalacije za koju je zadužen CARNet.

Roditelji/učenici koji su imali problema s registracijom i nisu uspjeli aktivirati udžbenike obratili su se administratorima te su oni zajedno s učenicima prošli postupak registracije. Škola je po nabavi tableta dobila uputu od servisa da roditelji samostalno prijavljuju kvarove i snose troškove, a oni su tako i postupali. Nakon nekog vremena nekoliko roditelja se požalilo kako ne mogu stupiti u kontakt sa servisom. Taj period je trajao cca 3 tjedna nakon čega je škola dobila informaciju iz MZO koje je rebalansom proračuna svakoj školi uključenoj u eksperimentalni program "Škola za život" dodijelilo određenu svotu za popravak tableta te da svi popravci idu preko škole.

Roditelji su obaviješteni o postupku prijave popravka te onima koji su tablete popravljali o vlastitom trošku vraćeni su novci ukoliko su predali potrebnu dokumentaciju (račun od servisa). Svi računi do sada su iznosili 231,25 kn (s PDV-om) ukoliko je bio u pitanju popravak stakla. Mehaničke kvarove servis nije naplaćivao. Svaki put kod prijave popravka tableta servis u roku jednog dana pošalje dostavnu službu koja tablete pokupi i vrati u određenom vremenskom periodu (tjedan do dva) bez dodatnih troškova", stoji u demantiju iz Šeste osnovne škole u Varaždinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.