PUT RAVNATELJA U NEW YORK

Ravnatelji usred nastave otišli na godišnji u NYC. Imaju šest tjedana godišnjeg

Foto: Luka Šangulin/Index, Video: Mislav Pislak/Index

NAKON što nam je na zagrebačkom aerodromu na povratku iz New Yorka ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja rekla da je to ipak bio privatan put i da je uzela godišnji odmor, a isto su nam rekli i za Davora Kulića, ravnatelja Obrtničke škole u Splitu koji je također bio u New Yorku, postavlja se pitanje koliko to godišnjeg odmora imaju ravnatelji škola.

Naime, školska godina (osim ove koja zbog dugotrajnog štrajka učitelja i profesora ima nešto drugačiji školski kalendar) završava sredinom lipnja i nastavna godina počinje u rujnu. Zimski praznici traju 3 tjedna, a proljetni 10 dana.

Pitali smo stoga Ministarstvo znanosti i obrazovanja koliko to godišnjeg odmora imaju ravnatelji škola. Odgovor je - najviše 30 radnih dana. To znači punih šest tjedana, a godišnji odmori im se, kako navode u Ministarstvu, u pravilu podudaraju s učeničkim praznicima. To znači da je ravnateljsko uzimanje godišnjeg odmora za put u New York usred veljače u najmanju ruku neuobičajeno.

Ravnatelji na godišnji ne mogu na kraće od četiri tjedna, a maksimalno 30 radnih dana

"Godišnji odmor svih zaposlenika u školskim ustanovama pa tako i ravnatelja školske ustanove, ugovoren je Kolektivnim ugovorom za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama odnosno Kolektivnim ugovorom za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama. Sukladno članku 27. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama godišnji odmor zaposlenika u pravilu se podudara sa zimskim, proljetnim i ljetnim odmorom učenika, a trajanje godišnjeg odmora zaposlenika u Školi utvrđuje se na način da se na 4 tjedna, odnosno 20 radnih dana dodaju dani godišnjeg odmora prema pojedinim kriterijima, s tim da ukupno trajanje godišnjeg odmora ne može iznositi manje od četiri tjedna, niti više od 30 radnih dana", stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

Dalje navode da se prema članku 38. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama godišnji odmor zaposlenika u pravilu podudara s odmorom učenika, a zaposlenik za svaku kalendarsku godinu ima pravo na plaćeni godišnji odmor u najkraćem trajanju propisanom općim propisom o radu.

Trajanje godišnjeg odmora utvrđuje se tako da se na najkraće trajanje godišnjeg dodaju dani godišnjeg odmora prema kriterijima utvrđenim ovim kolektivnim ugovorom. Ukupno trajanje godišnjeg odmora ni za ravnatelje srednjih škola ne može iznositi manje od najkraćeg trajanja tog odmora utvrđenog Zakonom o radu ni više od 30 radnih dana.

"Dakle, ravnatelji kao i ostali zaposlenici školskih ustanova godišnji odmor u pravilu koriste za vrijeme odmora učenika, međutim mišljenja smo kako ne postoji zapreka da zaposlenici školske ustanove iznimno, uzimajući u obzir potrebe organizacije rada i mogućnosti za odmor pojedinog radnika, određeni broj dana godišnjeg odmora koriste i u drugo vrijeme odnosno u vrijeme nastavnih dana", odgovaraju nam iz Ministarstva.

Kreću inspekcije po školama

>>Doznajemo: Škole s muljale oko putovanja u New York, kreće inspekcija

Podsjetimo da smo danas doznali da Ministarstvo znanosti i obrazovanja šalje inspekciju u tri škole zbog afere s putovanjem na "stručno usavršavanje" u New York.

Uz to će zatražiti i od svih školskih odbora da sazovu sjednicu s točkom dnevnog reda o putovanju u New York s ciljem rješavanja eventualne štete za proračun škole, ukupno za 19 škola čiji su ravnatelji trebali otputovati u New York. Nakon što smo otkrili ovu aferu Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja otkazala je putovanje u New York, a tu je odluku poslušalo 12 ravnatelja, dok ih je sedmero ipak otputovalo u New York.

"Zatražili smo od svih Školskih odbora da sazovu sjednicu s točkom dnevnog reda o putovanju u New Yorku s ciljem rješavanja eventualne štete za proračun škole. Nakon održane sjednice, Školski odbor je dužan izvijestiti Ministarstvo. Također, šaljemo prosvjetnu inspekciju u tri škole (gimnazija Dubrovnik, Gimnazija Sisak i Hotelijersko-turistička škola Opatija) jer iz očitovanja nije vidljivo je li učinjena šteta za školski proračun te nije vidljivo je li o samom putovanju obaviješten Školski odbor", odgovorili su Indexu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Jučer su se vratili iz New Yorka, dočekali smo ih na aerodromu

Podsjetimo, Index je jučer na zagrebačkom aerodromu dočekao ravnatelje i dvije zaposlenice Osječko-baranjske županije koji su se tjedan dana provodili u New Yorku na naš račun. To je trebalo biti "stručno usavršavanje" s planiranim posjetom samo jednoj školi i odjelu za obrazovanje, a na kraju i jesu posjetili samo jednu školu i taj odjel, kako je Index i objavio prošli tjedan prije putovanja. Ostatak vremena proveli su u klasičnom turističkom razgledavanju.

U videu ispod možete pogledati što su nam rekli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.