Ravnateljica Agencije za istraživanje nesreća: Do kraja dana ćemo ispitati svjedoke

Screenshot: Dnevnik.hr

Ravnateljica Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu Alana Vukić obratila se javnosti o tijeku istrage nesreće trajekta Lastovo u Malom Lošinju, u kojoj su poginula trojica pomoraca, a jedan je ozlijeđen i helikopterom prevezen u riječku bolnicu.

 "Očevid će biti završen do kraja današnjeg radnog dana, bit će ispitani svjedoci, nakon toga će se istražiti hoće li se ispitati dodatni svjedoci, a nacrt završnog izvješća bit će izrađen do kraja godine", kazala je te je iskazala sućut obiteljima poginulih pomoraca.

Rok za finalno izvješće je godina dana, ali je Vukić napomenula da će se potruditi objaviti ga do kraja kalendarske godine.

 

"Mi ne progonimo i ne istražujemo krivnju pojedinaca. Mi smo ovdje da preveniramo i izdajemo sigurnosne preporuke radi sprječavanja nesreća u budućnosti", rekla je Vukić.

"Izdajemo nacrt završnog izvješća koje upućujemo zainteresiranim stranama, primjerice obiteljima stradalih, kompaniji, svim sudionicima. Oni nam mogu uputiti prigovor i primjedbe s relevantnim dokazima, koje Agencija usvaja ili ne. Nakon toga objavljuje se završno izvješće, koje je dostupno javnosti," kazala je.    

Unatoč brojnim pitanjima novinara, Vukić nije htjela otkrivati detalje istrage jer je to, naglasila je, zabranjeno.

ŽDO završio očevid

Podsjetimo, vode se dvije neovisne istrage nesreće. Agencija, istragu vodi paralelno sa Županijskim državnim odvjetništvom, odnosno policijom koja treba utvrditi postoji li kaznena ili prekršajna odgovornost.

"Iz do sada prikupljenih podataka proizlazi kako je do nesreće na trajektu Lastovo došlo uslijed pada rampe koja služi za ulazak vozila na trajekt, ispod koje su se u tom trenutku nalazili dvojica kormilara i vođa stroja te prvi časnik palube, koji su obavljali pregled rampe", objavilo je Županijsko državno odvjetništvo jučer.

Na svim brodovima zastave na pola koplja, na upravnoj zgradi crna zastava

Prema neslužbenim informacijama rampa navodno nije bila osigurana zaštitnim klinom.

Na svim brodovima Jadrolinije su, nakon teške nesreće, zastave spuštene na pola koplja, na upravnoj zgradi u Rijeci izvješena je crna zastava žalosti, a u Gradu Malom Lošinju proglašeni su Dani žalosti 12., 13. i 14. kolovoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.