Razbila je Macrona na izborima. Sad obećava da će sve manje pomagati Ukrajini

Foto: EPA

Dok Ukrajina gubi teritorij u ratu protiv Rusije, čini se da će potpora jednog od najvećih zagovornika Kijeva oslabjeti ako krajnja desnica dođe na vlast na nedjeljnim francuskim parlamentarnim izborima.

Marine Le Pen, čelnica francuske krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje (RN), obećala je da će premijer iz njezine stranke spriječiti Kijev da koristi dalekometno oružje, koje mu je isporučila Francuska, za napade unutar Rusije i da će spriječiti ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o slanju francuskih vojnika u Ukrajinu.

"Ako Emmanuel Macron želi poslati vojsku u Ukrajinu, a premijer je protiv toga, onda neće biti slanja vojske u Ukrajinu. Premijer ima posljednju riječ", rekla je Le Pen za CNN.

Marine Le Pen dala je opsežan intervju CNN-ovoj novinarki Christiane Amanpour uoči drugog kruga prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je raspisao Macron nakon zapanjujućeg uspjeha RN-a na europskim izborima u svibnju.

Oštro je odgovorila francuskom nogometnom reprezentativcu Kylianu Mbappéu, odbila se obvezati da će odmah izbaciti rasističke kandidate u svojoj stranci i signalizirala oštru promjenu u francuskoj podršci Ukrajini bude li izabrana.

Očekuju ih napeti odnosi s Macronom

Predstavljajući se čvrsto kao u francuskom političkom mainstreamu, trostruka neuspješna predsjednička kandidatkinja Le Pen pokazala se samouvjerenom, borbenom figurom, nekoliko dana udaljena od možda najveće političke pobjede u svojoj karijeri.

Ankete pokazuju da bi RN u ponedjeljak mogao imati najviše mandata među 577 zastupnika u Nacionalnoj skupštini, iako vjerojatno neće imati apsolutnu većinu, pa će im Macron po svemu sudeći ponuditi da istaknu sljedećeg premijera zemlje. Mladi štićenik Marine Le Pen i predsjednik stranke Jordan Bardella ranije je rekao da će prihvatiti mjesto premijera samo ako RN pobijedi s dovoljno velikom razlikom.

Čak i bez premijerske pozicije, svaki zakon u francuskom parlamentu morat će dobiti potporu krajnje desnice. Dobije li RN premijerski položaj, stvorit će se napeta kohabitacija s Macronovim centrističkim predsjedničkim mandatom, posebno oko središnjih politika poput francuske potpore ratu Ukrajine protiv Rusije.

"Korištenje francuskih projektila u Rusiji je crvena linija"

Osim blokiranja potencijalnog slanja vojnika u Ukrajinu - o čemu je Macron razmišljao kao o načinu jačanja učinkovitosti vojnih instruktora - Le Pen je za CNN rekla da će također biti poništeno dopuštenje Kijevu da koristi francuske rakete za napade na ciljeve unutar Rusije.

Macron je bio jedan od prvih čelnika koji je javno dopustio Ukrajini da isporučenim oružjem napada ciljeve unutar Rusije, otvarajući mogućnost da Washington učini isto. To je omogućilo Kijevu da gađa ruske vojne baze, postrojbe i topništvo koje je korišteno za pokretanje napada na Ukrajinu.

Osim raspoređivanja trupa, Le Pen je rekla da je njezina jedina "crvena linija" u Ukrajini sprječavanje da Francuska postane zaraćena strana korištenjem francuskih projektila dugog dometa protiv ciljeva na ruskom teritoriju. Većina zapadnih čelnika trenutno ne smatra da takve isporuke Ukrajini predstavljaju problem.

Napala Mbappéa zbog izjava o krajnjoj desnici

Le Pen je većinu svog nezadovoljstva usmjerila bliže kući.

Govoreći iz sjedišta svoje stranke u Parizu, Le Pen se obrušila na francusku nogometnu zvijezdu Mbappéa, koji je posljednjih tjedana kritizirao krajnju desnicu. Mbappé se pridružio nizu poznatih osoba u pozivu biračima da spriječe dolazak krajnje desnice na vlast.

"Ovo je hitan slučaj. Ne možemo ostaviti našu zemlju u rukama ovih ljudi", rekao je Mbappé u četvrtak, nakon snažnog iskoraka RN-a u prvom krugu: "Stvarno je hitno. Vidjeli smo rezultate, to je katastrofalno."

U lipnju je Mbappé, čija obitelj potječe iz Alžira i Kameruna, naglasio da ne želi "predstavljati zemlju koja ne utjelovljuje njegove vrijednosti".

"Mbappé ne predstavlja Francuze s imigrantskim podrijetlom"

Le Pen je odbacila njegove komentare, rekavši da je nereprezentativan: "Francuzi su zasićeni držanjem lekcija i savjetima o tome kako glasati. Mbappé ne predstavlja Francuze s imigrantskim podrijetlom, jer mnogo više njih živi s minimalnom plaćom i ne mogu si priuštiti stan i grijanje nego što ima ljudi poput gospodina Mbappéa."

Ako Nacionalno okupljanje izbori dovoljno uvjerljivu pobjedu na nedjeljnim izborima, Le Pen može očekivati da će Bardella postati francuski premijer. Ona će nedvojbeno uspjeti uvesti svoju stranku u politički mainstream.

Nakon što je osvojila gotovo trećinu francuskih glasova na izborima za Europski parlament u svibnju, Le Pen je odbila etiketu ekstremno desničarske političarke jer, kako je rekla, takvo nešto nosi stigmu.

"To ne odgovara onome što mi jesmo. A nikako onome što je krajnja desnica u Sjedinjenim Američkim Državama", ustvrdila je Le Pen.

Njena stranka trenutačno podržava ukidanje automatskog prava na državljanstvo za osobe rođene u Francuskoj od stranih roditelja i ozbiljno ograničavanje državljanstva naturalizacijom. Osim toga, stranka predlaže ograničavanje prava stranaca na pristup nekim socijalnim uslugama poput stanovanja.

Drugo obećanje navedeno u manifestu NR-a je zakon kojim bi se ograničile islamističke ideologije, iako se ne iznose detalji.

"Interno ćemo riješiti problem s rasistima u stranci"

Le Pen se branila od optužbi za rasizam protiv nekih kandidata njezine stranke na izborima: "Mislim da u svakom političkom pokretu postoji nešto što nazivamo crnim ovcama."

Izborni kandidat NR-a Florent de Kersauson prenio je promotivnu fotografiju koja pokazuje dijete miješane rase kao "lažnjaka", dok je Daniel Grenon navodno rekao da imigranti iz sjeverne Afrike nemaju mjesta na "visokim dužnostima" u Francuskoj. Kasnije je Grenon iz RN-a objasnio da se radilo o pogrešnom citatu.

"Ne osporavam postojanje ovih komentara", rekla je Le Pen, referirajući se na optužbe iznesene protiv stranačkih kandidata. Obećala je da će stranačko povjerenstvo interno rješavati pritužbe, ali je odbila da se takvi kandidati odmah uklone s glasačkog listića: "To nije moja vizija pravde."

Suživot s nepokolebljivim proeuropskim Emmanuelom Macronom imat će posljedice po snažno antibriselsko Nacionalno okupljanje. Na vrhu popisa osjetljivih stvari vjerojatno će biti vanjska politika, oko koje se Le Pen i Macron ne slažu. Ipak, vlada krajnje desnice bila bi dobrodošla vijest za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Divila se Putinu, uzela zajam od ruske banke

Le Pen je u prošlosti izražavala divljenje prema Putinu, odbila je osuditi Putinovu nezakonitu aneksiju Krima 2014. godine i čak uzela ogroman zajam od ruske banke.

Mnogi su gajili slične sumnje uoči izbora ekstremne desničarke Giorgie Meloni za talijansku premijerku 2022. godine. No na dužnosti se pokazala momčadskim igračem u europskoj podršci Kijevu.

Ipak, kod Le Pen se to još nije dogodilo.

U srijedu je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo sliku Le Pen na X-u, navodeći da francuski birači traže "odmak od diktata Washingtona i Bruxellesa". Pod pritiskom važnosti objave, njen odgovor može ukazati da slijedi tvrd stav prema Moskvi.

"To je oblik uplitanja i u tom smislu smatram da je neprihvatljivo", rekla je Le Pen.

Razbila je već mnoge kalupe otkako se bavi politkom, a težina stvarne političke moći za Nacionalno okupljanje može je još više promijeniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.