Reakcije iz svijeta: "Srpski predsjednik donio je jako hrabru odluku"



"UHIĆENJE Ratka Mladića povijesni je trenutak za regiju koja je bila razorena šokantnim ratovima devedesetih", komentirao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague. Prvi čovjek britanske diplomacije izrazio je zadovoljstvo jer će Mladić napokon odgovarati za monstruozne ratne zločine u Bosni i Hercegovini, posebno za masakr u Srebrenici.

"Naše misli danas su s obiteljima onih koji su ubijeni za vrijeme opsade Sarajeva i u srebreničkom genocidu. Srpskim vlastima čestitamo zbog ovog uhićenja, koje dokazuje da je srpska vlada predana suradnji s Haškim sudom. Sada očekujemo brzi transfer Ratka Mladića u Haag, kako bi mu što prije bila pročitana optužnica pred međunarodnim sudom", kazao je Hague, izrazivši nadu da današnji dan označava novo poglavlje na zapadnom Balkanu.

Europska komisija na Mladićevo uhićenje reagirala je još prije nego je Tadić službeno potvrdio da je okončan lov na najtraženijeg haškog bjegunca. "Ukoliko je čovjek koji je uhićen doista Ratko Mladić, to znači da je Srbija shvatila važnost pune suradnje s Haškim tribunalom i pomirenja u regiji i da je odlučila da želi napredovati na svom europskom putu", poručila je glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje Stefana Fuelea.

NATO pozdravio uhićenje Mladića


NATO veliča uhićenje srpskog ratnog zločinca Ratka Mladića, navodeći ga kao čovjeka koji je imao ključnu ulogu u jednom od najcrnjih i najkrvavijih poglavlja europske povijesti.

Glavni tajnik NATO-a, Anders Fogh Rasmussen, kazao je kako 16 godina nakon podizanja optužnice za genocid protiv Ratka Mladića "njegovo uhićenje napokon pruža priliku za zadovoljenje pravde".

"NATO je garancija sigurnosti na Balkanu u većem dijelu prethodna dva stoljeća i danas smo vidjeli važan korak prema Europi u cjelini, slobodi i miru. Ostajemo snažno privrženi pomaganju cijele regije na putu prema euroatlantskim integracijama", zaključio je prvi čovjek NATO saveza.

Cameron: Postoje dobri razlozi zbog kojih smo progonili Mladića

Britanski premijer David Cameron novinarima koji prate summit G8 u Francuskoj rekao je da se u ovom trenutku važno sjetiti zbog čega je Mladić godinama bio najtraženiji haški bjegunac.

"Optužen je za najgore moguće ratne zločine, za ono što se događalo u Sarajevu i u Srebrenici. Postoje jako dobri razlozi zbog kojih ga je duga ruka pravde toliko dugo progonila", kazao je Cameron.

Stewart: Vidio sam strahote koje su se dogodile zbog Mladića


Pukovnik Bob Stewart, koji je tijekom 1992. i 1993. bio zapovjednik UN-ovih snaga u Bosni, a danas je zastupnik u britanskom parlamentu, za BBC je kazao da je osobno svjedočio monstruoznim posljedicama Mladićevog djelovanja.

"Vidio sam što se zbog Mladića dogodilo. Vidio sam ubijene muškarce, žene i djecu. Vidio sam što se dogodilo u Srebrenici", kazao je Stewart.

Obitelji srebreničkih žrtava: Ovo je veliko olakšanje

Hajra Catić, glasnogovornica obitelji žrtava srebreničkog masakra, za AFP je izjavila da je Mladićevo uhićenje došlo kao olakšanje. "Nakon 16 godina čekanja, za nas, obitelji žrtava, ovo je veliko olakšanje", kaže Catić.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz pozdravio je Mladićevo uhićenje. "Današnji događaji pokazali su da osobe koje su odgovorne za stravično kršenje međunarodnog humanitarnog prava više ne mogu računati na nedodirljivost", kazao je Brammertz.

"Pozdravljam  uhićenje  Ratka  Mladića u Srbiji. Očekujemo dogovor o  formalnostima  u vezi s njegovim prebacivanjem u Den Haag, gdje će mu se suditi pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju. Cijenimo  rad  srpskih  vlasti  na  uhićenju  Ratka Mladića, posebno Saveta za nacionalnu bezbednost i Akcioni tim Srbije. ", rekao je Brammertz. "Nakon  vijesti  o  uhićenju,  mislimo  prvo  i  prije svega na žrtve zločina  počinjenih  tijekom  sukoba  u  bivšoj Jugoslaviji. Te su žrtve pretrpjele nezamislive strahote, uključujući i genocid u Srebrenici, i na  zadovoljštinu  za  njihove  patnje predugo se čekalo. Uhićenje Ratka Mladića  važno  je i za sve ljude u bivšoj Jugoslaviji. Vjerujemo da ono može imati pozitivan utjecaj na pomirenje u regiji.", dodao je glavni haški tužitelj.


"Danas  je  također  važan  dan za međunarodnu pravdu. Uhićenje Ratka Mladića  jasno pokazuje da je odlučnost da se međunarodna kaznena pravda provede čvrsto utemeljena. Današnji događaju pokazuju da ljudi odgovorni za  teška  kršenja međunarodnog humanitarnog prava više ne mogu računati na nekažnjivost", zaključio je.

Amerikanci oduševljeni uhićenjem Mladića

Mladićevo uhićenje pozdravili su i Amerikanci. Kako javlja BBC, Ben Rhodes, savjetnik za nacionalnu sigurnost Baracka Obame, kazao je da su SAD oduševljene Mladićevim uhićenjem. Liam Fox, američki ministar obrane, tvrdi da je Srbiji sada pružena šansa da zatvori vrlo nesretno poglavlje svoje povijesti.

Sarkozy: Jako hrabra odluka srpskog predsjednika

"Mladićevo uhićenje jako je dobra vijest i jako hrabra odluka srpskog predsjednika", komentirao je Mladićevo uhićenje predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy.

"Ovo je još jedan korak prema ulasku Srbije u Europsku uniju, koji će se jednog dana sigurno dogoditi", izjavio je Sarkozy.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon kazao je da današnji dan predstavlja povijesni dan za međunarodnu pravdu. "Mladićevo uhićenje je važan korak i zahvalan sam srpskoj vladi i predsjedniku na njihovom trudu", kazao je Ban Ki-Moon.

Frattini: Srbija je na testu demokratske zrelosti


"Ovo je velika prekretnica koju sa zadovoljstvom pozdravljamo. Mladićevom uhićenju smo se nadali i čekali ga više od 15 godina", kazao je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Frattini ističe da je Mladić bio simbol etničkog čišćenja i brutalnog nasilja koje je života koštalo mnoge civile, u jednom od najmračnijih razdoblja europske povijesti.

"Ovo je za Srbiju i test demokratske zrelosti. Došli su bliže Europi i EU, što je proces kojeg je Italija uvijek podržavala i ohrabrivala i koji se sada treba još ubrzati, bez rezervacija", kazao je Frattini.

Michael Spindelegger, austrijski šef diplomacije, kaže da je srpska vlada napokon dokazala da surađuje s Haškim sudom i da ga shvaća ozbiljno. "Srbija je uklonila ozbiljnu prepreku na svom putu prema EU", kaže Spindlegger.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.