Ressler postao šef izaslanstva EU parlamenta za odnose sa Sjevernom Makedonijom

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP) izabran je danas za voditelja izaslanstva Parlamenta za odnose Europske unije sa Sjevernom Makedonijom, priopćio je ured zastupnika.

Kao tijelo osnovano temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom, izaslanstvo ima ključnu ulogu u oblikovanju odnosa između Europskog parlamenta i Sobranja, Skupštine Republike Sjeverne Makedonije.

Izaslanstvo će poseban fokus imati na pomoć u približavanju zemlje Europskoj uniji, a Ressler će i supredsjedati zajedničkim parlamentarnim odborom. Za potpredsjednike Izaslanstva izabrani su Biljana Borzan (S&D, HR) i Ivaylo Valchev (ECR, BG).

Ressler: Sjeverna Makedonija je pokazala snažnu prednost na europskom putu

"Sjeverna Makedonija je pokazala svoju snažnu predanost na europskom putu usprkos svim političkim izazovima s kojima se suočava. Naš cilj je aktivno doprinijeti naporima Sjeverne Makedonije u jačanju njezinih institucionalnih kapaciteta i pripremi za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

To uključuje i sustavno produbljivanje postojećih gospodarskih, znanstvenih i infrastrukturnih veza s državama članicama. U vrijeme sve izraženijih geopolitičkih turbulencija, takva sveobuhvatna suradnja, europski angažman i sigurnost jugoistoka Europe bit će važniji nego ikad", naglasio je zastupnik Ressler, navodi se u priopćenju.

Sjeverna Makedonija kandidat je za europsko članstvo od 2005. Njezin europski put obilježen je napetim odnosima sa susjedima i političkim zastojima zbog kojih na početak pregovora čeka duže nego ijedna druga zemlja. Bivša jugoslavenska republika je članica NATO-a, a Europska unija je njezin ključni trgovinski partner, koji obuhvaća više od 75% izvoza i preko 50% uvoza zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.