Riječki smetlari štrajkaju. Gradonačelnik: Ovo se nije dogodilo u povijesti

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

U RIJEČKOM komunalnom društvu Čistoća traje obustava rada zbog nezadovoljstva radnika visinom plaća i uvjetima rada. Gradonačelnik Marko Filipović i Uprava društva trebali su se sastati sa sindikalistima i predstavnicima radnika, ali su radnici to odbili jer, kako kažu, jasni su u svojim zahtjevima i nema popuštanja.

Traže bolje uvjete rada i veće plaće, a zajednički jezik s onima koji su na pozicijama iznad njihove ne mogu naći. Gradonačelnik i dalje tvrdi da ne može ispuniti njihove zahtjeve.

Filipović: Ova obustava rada nije legalna

"Rješenje za ovu situaciju je u razgovorima i pregovorima s radnicima čistoće i predstavnicima sindikata. Ovo se nije desilo u povijesti. Da obustava rada bude samoinicijativna. Ovo je obustava rada koja nije legalna. Ja sam ponudio povećanje koje smatram da je optimalno u ovom trenutku", rekao je Filipović u razgovoru za RTL Danas.

Naveo je da 30 posto, koliko radnici traže, u ovom trenutku nije moguće osigurati iz poslovanja Čistoće i da za to treba prethodno donijeti niz odluka.

"Nemoguće je u ovom trenutku izaći s tolikim iznosom povećanja materijalnih prava. Potrudili smo se tijekom protekle godine povećati prava onih koji operativno rade u Čistoći. Povećali smo i neoporezivi dio i plaće. Operativnim radnicima povećana je plaća za 15 posto za rujan, a drugima za 7 posto", kazao je Filipović i dodao da će ako radnici ne prihvate ponudu, Uprava društva i vlasnici biti primorani poduzeti sve zakonske mjere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.