Rijeka u Crnoj Gori srušila dva mosta, poplavila kuće, mještani i turisti zarobljeni

Rijeka Komarnica u Crnoj Gori u petak je odnijela dva mosta u istoimenom selu, pomoćne objekte, promijenila tok, poplavila ribnjak, imanja, a četrdesetak mještana i turista ostalo je odsječeno u gornjem dijelu sela, u zaselku Kozarica, pišu Vijesti.me.

"Otišao sam u sedam sati na posao i, kad sam se htio vratiti, nisam mogao. Oca gledam na pet metara - tako blizu, a tako daleko. Nemoćni smo", kaže Radovan Stijepović iz šavničkog sela u unutrašnjosti države.

"Uništena je sva infrastruktura"

Jedan most je rijeka prepolovila. Drugi most je gotovo uništen, pa je selo podijeljeno na tri dijela.

“Stariji kažu da ovakva nepogoda nije zapamćena u našim krajevima. Uništena je sva infrastruktura - od mostova, vodovoda, struje. Mostovi se moraju odmah rješavati. Gornji most u Kozarici je prekinut jedno 70 metara. Skroz je rijeka promijenila tok. Oko 30-40 mještana je zarobljeno. Ima starih ljudi. Tu ima i turista jer je ovo turistički centar Šavnika. Dostavljamo vodu, hranu. Općina Šavnik je odmah reagirala, ali očekujemo da se država uključi, da riješimo infrastrukturu i da povežemo ljude. Očekujemo pomoć vlade, vojske”, kaže mlađi Stijepović, dok ga otac, s druge strane mosta, pozdravlja jer se preko mosta ne može.

Bagerist Radojica Ćirović iz šavničke Službe zaštite i spašavanja pokušava rijeku vratiti u korito i barem djelomično osposobiti prijelaz preko prvog mosta. Tu je i da mještanima, koji s druge strane čekaju, dostavi vodu i hranu.

“Imam kamp i trenutno je tu četvero gostiju - dvoje iz Austrije i dvoje iz Litve. Baš su se prepali kad su vidjeli kako Komarnica sve nosi. Bilo je katastrofa. Nikad nije bilo ovako. Nemamo vode i struje, odsječeni smo”, kaže Milan Grujić.

"Odronilo se brdo"

Rijeka se vratila u korito, ali nastala je velika šteta.

“Rijeka je kompletan tok promijenila i ovaj drugi most je uništen. Rijeka je i prije nadolazila, ali ovolika količina vode za tako kratak period - nikada. Otišao sam i do Dragišnice i tamo se skoro brdo odronilo. Ogroman je odron - sigurno su odnesene stotine kubika drveta, a materijala tko zna koliko. To je zaista bilo iznenađujuće kada sam vidio jer se nikad ranije to nije dogodilo niti sam vjerovao da se ovdje može ovoliko klizište pokrenuti”, rekao je Milorad Stijepović.

Zdravko Kasalica, koji u zaselku Izvori ima ribnjak, smatra da je klizište u Dragišnici dovelo do začepljenja, pa je zato rijeka tolikom brzinom nadošla. A tu je i velika količina padalina.

"Moj otac ima 75 godina i ne pamti ovako nešto"

“Korito rijeke je bilo gotovo suho. Mislio sam da nema nikakve zebnje i da rijeka neće toliko nadoći, iako je padala kiša. Nikad se nije dogodilo da Komarnica tom brzinom nadođe. Prije pet sati žena je ustala i vidjela da je cijeli ribnjak pod vodom. Rijeka je prelijevala nasip. Moj otac ima 75 godina i ne pamti da se toliko podigla rijeka da prelije taj nasip. Ništa nismo mogli uraditi, samo gledati kako voda nosi sve što smo stvarali 20 i više godina”, govorio je Zdravko, dok njegova obitelj, braća i djeca pune vreće pijeskom kako bi spriječili da mutna Komarnica ulazi u ribnjak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.