Rudari iz Južne Afrike koji boluju od silikoze podižu tužbu protiv tvrtke Anglo American

JUŽNOAFRIČKI rudari, koji boluju od plućne bolesti silikoze, tuže lokalnu podružnicu tvrtke Anglo American iz Londona, a moguće je kako će tražiti i odštetu i to u iznosu od nekoliko stotina milijuna funti, piše agencija AFP.

Skupina od 450 rudara, uglavnom crnaca, tvrdi kako su se, tijekom dugog niza godina rada pod zemljom i kopanja zlata, razboljeli od silikoze i odgovornom smatraju kompaniju za koju su radili, a tužba je predana Visokom sudu u Londonu.

Anglo American se optužuje za zanemarivanje protokola kontrole štetne prašine, koji se u rudarstvu koriste desetljećima, i to zbog želje za što većom i što bržom zaradom. U rudnicima nije bila osigurana dobra ventilacija, a rudari nisu bili opskrbljeni zaštitnim maskama.


Odvjetnička tvrtka koja zastupa bolesne rudare nada se pozitivnom ishodu tužbe, navodeći primjer kada je prije deset godina skupina od sedam i pol tisuća rudara iz Južne Afrike, oboljelih od azbestoze, uspjela dobiti tužbu protiv britanske tvrtke Cape Plc.

Do silikoze dolazi zbog izlaganja velikim količinama čestica silicijevog dioksida, a udisanjem te prašine ona se nakuplja u plućima, i oštećuje plućno tkivo. Može proći i po 20 godina prije nego se razviju prvi simptomi bolesti, zbog koje je čovjeku uvelike otežano disanje te njegovo tijelo prima puno manje kisika. Za ovu bolest ne postoji lijek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.